Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Združenje Manager: Zanikanju države, da pri kadrovskih rošadah nima nič zraven, za zdaj ne gre verjeti

V združenju menijo, da so akterji z rušenjem uspešnega vodstva sporočili, da so na prvem mestu parcialni interesi, ne pa dobrobit podjetja in več kot 5000 ljudi.
ŽPetrol je pod vodstvom Tomažža Berločnika v osmih letih skoraj podvojil prihodke na več kot pet milijard evrov. FOTO: Mavric Pivk/Delo
ŽPetrol je pod vodstvom Tomažža Berločnika v osmih letih skoraj podvojil prihodke na več kot pet milijard evrov. FOTO: Mavric Pivk/Delo
V. U.
25. 10. 2019 | 13:15
25. 10. 2019 | 13:24
3:52
V Združenju Manager so se včeraj, še v času, ko je pred napovedjo odstopa uprave Petrola s Tomažem Berločnikom na čelu stal pridevnik morebiten, odzvali z besedami, da so ogorčeni, predvsem pa zaskrbljeni. Pridevnik morebiten je pozno zvečer odpadel, odstop se je zgodil, kadrovski vihar v največji slovenski energetski družbi je dobil epilog.

Združenje je Berločnika letos izbralo za menedžerja leta. Kot so zapisali ob tedanji odločitvi, mu je od leta 2011, ko je prevzel vodenje Petrola, uspelo preobraziti podjetje, ki je danes največje v Sloveniji. Družba je v osmih letih pod njegovim vodstvom skorajda podvojila prihodke na več kot pet milijard evrov.



Predsednika Združenja Manager Aleksandra Zalaznika in izvršno direktorico Sašo Mrak smo prosili za komentar včerajšnjih dogodkov.

»Ob odstavljanju take ekipe, pa čeprav uradno sporazumno, se pravzaprav sporoča družbi, da menedžerje, ki podjetje povedejo v rast in imajo ambiciozne načrte, v Sloveniji odstavimo. Koliko ljudi si bo v takšnem okolju še drznilo imeti ambicije in podjetje pogumno povesti na nove trge? Davek nespoštovanja vrednot rasti, ustvarjalnosti in ambicioznosti bomo tako ali drugače plačali vsi državljani.
 
Država je v Petrolu pomemben lastnik in od nje imamo pravico pričakovati odgovorno lastništvo, zato zanikanju, da pri teh kadrovskih rošadah nima nič zraven, za zdaj ne gre verjeti. Odgovorno lastništvo pa presega razmislek zgolj o interesih in zadržkih posameznih lastnikov do ambiciozne in potrjene strategije. Pogojuje skrb tudi za druge deležnike: zaposlene, dobavitelje in navsezadnje kupce, ki podjetju omogočajo zaslužek in rast.
 
Zato smo razočarani nad včerajšnjim razpletom dogodkov. Pred imenovanjem Berločnika za menedžerja leta smo temeljito pregledali njihovo poslovanje z zunanjimi analitskimi družbami za vsa leta njegovega vodenja, zato smo trdno prepričani, da mu ni mogoče oporekati dobrega dela ali neprave vizije oziroma strategije.

Združenje Manager vrsto let opozarja na potrebo po stabilnosti in predvidljivosti poslovnega okolja in na dobro korporativno upravljanje. Tudi v podjetjih, kjer ima država pomemben lastniški delež, opozarjamo na to, da morajo biti na prvem mestu kompetence in znanje. Vsaj v Petrolu je to do zdaj uspevalo in takšnih zgledov potrebujemo še več, ne pa nasprotno, da jih uničujemo. Kar je zdaj očitno uspelo. Ker gre za največje slovensko podjetje, pretresi v vodstvu takšnega podjetja nimajo učinka zgolj na podjetje samo, temveč na širšo družbo in stanje duha v njej.

Z rušenjem uspešnega vodstva so včeraj akterji sporočili, da so na prvem mestu parcialni interesi, ne pa dobrobit največjega slovenskega podjetja in s tem več kot 5000 ljudi. Poteza nadzornega sveta Petrola nas je potegnila nazaj v čase in okolje, kjer ne štejejo rezultati in moč argumentov, temveč argument moči. Zavedati se moramo, da so za uspešno Slovenijo potrebne uspešne gospodarske družbe. Kaže pa, da to ni vsem pomembna prioriteta. Na koncu bodo za to plačali državljani s slabšim življenjskim standardom.«

Aleksander Zalaznik, Saša Mrak, Združenje Manager

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine