Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zaupanje potrošnikov junija boljše kot maja, a znatno slabše kot lani

Ta mesec so se najbolj izboljšala pričakovanja o gospodarskih razmerah v državi tako glede finančnega stanja kakor glede brezposelnosti, ugotavlja Surs.
Razpoloženje potrošnikov se je junija, po močnem aprilskem padcu, spet nekoliko popravilo, a je še precej pod dolgoletnim povprečjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Razpoloženje potrošnikov se je junija, po močnem aprilskem padcu, spet nekoliko popravilo, a je še precej pod dolgoletnim povprečjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
M. J.
19. 6. 2020 | 10:55
19. 6. 2020 | 14:43
1:51
Ljubljana – Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil v juniju 2020 za devet odstotnih točk višji kot v maju. Po rekordno nizki vrednosti v letošnjem aprilu se tako zaupanje potrošnikov počasi izboljšuje, je pa še vedno 16 odstotnih točk nižje od dolgoletnega povprečja, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs).

Med komponentami kazalnika zaupanja se je ta mesec najbolj izboljšalo pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi, in sicer za 12 odstotnih točk. Izboljšala so se tudi pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja in pričakovanje glede števila brezposelnih, in sicer oba za devet odstotnih točk, ter pričakovanje potrošnikov glede varčevanja (za pet odstotnih točk). 


Zaupanje potrošnikov na letni ravni povsod slabše


Predvsem zaradi globokega padca v aprilu je kazalnik zaupanja potrošnikov zdaj za kar 29 odstotnih točk nižji kot junija lani, od povprečja lanskega leta pa je nižji za 26 odstotnih točk, so izračunali na Sursu.

Vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, so se na letni ravni poslabšale: pričakovanje glede števila brezposelnih za 54 odstotnih točk, pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi za 41 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 19 odstotnih točk, pričakovanje potrošnikov glede varčevanja pa za pet odstotnih točk.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine