Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Zakaj se splača investirati v informacijsko tehnologijo

Tehnologija je vpeta v vse pore našega življenja. Je sektor, ki oblikuje našo prihodnost in v katerega se splača vlagati.
Odzivi borznih trgov so na strani tehnoloških podjetij. FOTO: Getty Images
Odzivi borznih trgov so na strani tehnoloških podjetij. FOTO: Getty Images
24. 6. 2020 | 08:50
24. 6. 2020 | 12:16
4:44
Produkti in storitve informacijske tehnologije so gonilo tehnološkega napredka. Tako močno so vpleteni v naš vsakdanjik, da si ga brez njih ne predstavljamo več. Inovacije s tega področja že približno dvajset let – zato obdobje imenujemo informacijska doba – sooblikujejo gospodarstvo in posredno vplivajo na gospodarsko rast – trend, ki se bo nadaljeval in stopnjeval tudi v prihodnje, saj je digitalizacija v polnem razmahu. Da gre za eno najprodornejših gospodarskih panog, kažejo tudi odzivi borznih trgov.
 

Tehnološka podjetja – resnični zmagovalci pandemije?

Neizpodbiten dokaz za to je tudi dejstvo, ki je osupnilo skeptične borzne analitike. Ob tem, ko je zaradi pandemije obstalo gospodarstvo, so se zatresli finančni trgi in se nam naj bi obetala ne le recesija, temveč celo depresija, kakršne ne pomnimo od dvajsetih let prejšnjega stoletja, se je tehnološkemu sektorju uspelo obdržati na površju. Še več, delnicam nekaterih podjetij je vrednost celo narasla s tem, ko se je med ljudmi povečalo povpraševanje po njihovih storitvah, hkrati pa se tudi vlade za obvladovanje širitve bolezni zanašajo na tehnološke rešitve, kot so aplikacije za sledenje stikom – razvijanja sta se lotila tudi Google in Apple.
 

V karanteni smo živeli pestro

V dvomesečnem obdobju tako imenovanega lockdowna smo večino opravkov opravili iz domačega naslanjača, delali od doma, nakupovali po spletu, se družili v spletnih klepetalnicah in si ogledali kak film ali serijo več. Vse to ne bi bilo mogoče brez tehnoloških inovacij in aplikacij, kakršne ponujajo Facebook, Amazon, Microsoft, Apple, Google, Netflix, Zoom, proizvajalci videoigric …

In čeprav se življenje počasi vrača v ustaljene, a vendar nekoliko drugačne tirnice, smo razvili nekaj novih navad, ki se bodo obdržale, če ne drugega, vsaj delno. Takšna je na primer delo od doma, ki se tudi delodajalcu splača; nemoteno pa poteka le, če imamo dostop do vseh službenih materialov in dokumentov, na primer s pomočjo storitev v oblaku.
 

To je naša prihodnost

Prav zaradi zelo verjetnih dolgoročnih sprememb naših navad, ki gredo v prid tehnološkim podjetjem, bodo ta lahko v krizi profitirala, hkrati pa si utrdila položaj in pridobila še večji vpliv. In prav zato, ker je pandemija pospešila digitalizacijo, informacijska tehnologija pa je naša stalnica in bomo v prihodnje še bolj odvisni od ponudnikov naprav, programske opreme ipd., je to sektor, v katerega je – seveda ob upoštevanju tveganja – smiselno vložiti del svojih presežnih sredstev.



FOTO: Sava Infond
FOTO: Sava Infond


Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o., Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor. Prospekt in ključni podatki za vlagatelje sta v slovenskem jeziku vlagateljem na voljo v elektronski obliki na spletni strani www.infond.si, v papirni obliki pa na vseh vpisnih mestih in sedežu družbe v času uradnih ur. Najvišji vstopni stroški dosegajo 3 %, izstopnih stroškov se ne obračunava. Navedeni stroški zmanjšujejo prikazani donos.

** Sklad je uvrščen v kategorijo 6 ocene tveganja in potencialnega donosa. Ocena tveganja in potencialne donosnosti sklada, prikazana v zgornjem kazalniku, se izračuna na podlagi preteklih podatkov poslovanja sklada ali gibanja primerjalnega indeksa. Pretekli podatki, ki se uporabljajo za izračun ocene tveganja in potencialnega donosa, niso nujno zanesljiv pokazatelj ocene tveganja v prihodnje. V skladu z dejanskim poslovanjem sklada v prihodnosti se ocena tveganja in potencialne donosnosti lahko spremeni. Najnižja kategorija ne pomeni naložbe brez tveganja.
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine