Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vlada širi krog upravičencev do povračila dela fiksnih stroškov

Vlada je soglašala z amandmajem, da bodo do te pomoči upravičena podjetja, ki jim bodo prihodki v zadnjem četrtletju padli za vsaj 30, in ne za 40 odstotkov.
Gostinci, ki so morali zapreti lokale, bodo lahko od države dobili povrnjen del fiksnih stroškov. A pri tem zahtevajo kritje fiksnih stroškov v celoti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Gostinci, ki so morali zapreti lokale, bodo lahko od države dobili povrnjen del fiksnih stroškov. A pri tem zahtevajo kritje fiksnih stroškov v celoti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
24. 11. 2020 | 12:32
24. 11. 2020 | 14:33
2:12
Z amandmajem šestega protikoronskega zakona bo do državnega sofinanciranja fiksnih stroškov upravičenih več podjetij, kot je predvideval na vladi sprejeti predlog. Vlada je namreč na dopisni seji soglašala z amandmajem, da bodo do te pomoči upravičena podjetja, ki jim bodo prihodki v zadnjem četrtletju upadli za vsaj 30 in ne za – kot je predvideval prvotni predlog – 40 odstotkov.

Poslanci bodo o šestem protikoronskem zakonu glasovali jutri, na sejo pa bodo uvrščeni tudi amandmaji določb o povračilu dela fiksnih stroškov in o dodatni ureditvi dela nadomestila plače za čakanje na delo.

image_alt
Med epidemijo in ideologijo


Vlada s širjenjem upravičencev do kritja dela fiksnih stroškov upošteva predloge gospodarskih združenj. »Omejitev v PKP6, da država delno krije fiksne stroške podjetjem s padcem prodaje nad 40 odstotki v zadnjem četrtletju, je za trgovino previsoka. Predlagamo znižanje na 30 odstotkov,« je, denimo, pred dnevi dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Tovrstni amandma so predlagali tudi v Gospodarski zbornici Slovenije.


Za čakanje na delo stoodstotno nadomestilo


Koalicija bo v parlamentarno proceduro vložila tudi amandma ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo, s katerim se povečuje povračilo z 80 na sto odstotkov nadomestila plače za mala podjetja. Predvsem smo imeli pri tem v mislih podjetja, ki še niso pridobila največjega zneska pomoči 800.000 evrov skladno z Začasnim okvirom Evropske unije za državne pomoči, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Predlog zakona in nekatere predlagane amandmaje je včeraj obravnaval parlamentarni odbor za finance. Razpravo so zvečer prekinili in jo nadaljujejo danes.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine