Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Visoka inflacija: koliko so sploh še vredni vaši prihranki?

Letna inflacija v avgustu 2022 je bila 11-odstotna. Ali veste, kako inflacija vpliva na vaše prihranke?
Dlje ko bo trajala inflacija, bolj strmo bo padala tudi vrednost vaših prihrankov. FOTO: Depositphotos
Dlje ko bo trajala inflacija, bolj strmo bo padala tudi vrednost vaših prihrankov. FOTO: Depositphotos
5. 9. 2022 | 12:42
8. 9. 2022 | 08:54
4:45

Poplava likvidnosti in finančni stimulusi v času epidemije, motnje v dobavnih verigah, vojna v Ukrajini in energetska kriza ter nazadnje še poletna suša so najpomembnejši dejavniki, ki so vzrok za to, da je inflacija tudi v Sloveniji v zadnjih mesecih krepko presegla 10 % in bila v avgustu 11-odstotna.

Dlje ko bo trajala inflacija, bolj strmo bo padala tudi vrednost vaših prihrankov. In ker nihče ne zna napovedati, koliko časa bo še trajala, saj so razmere na trgu še vedno zelo nestabilne, je skrajni čas, da svoj denar pravočasno zaščitimo.

Kako hitro se manjša vrednost mojih prihrankov?

Inflacija je vsesplošna rast cen. To pomeni, da denar, ki ga imate na banki, s časom izgublja vrednost. Ob uvedbi evra 1. januarja 2007 je denimo skodelica kave pri nas v povprečju stala dobrih 80 centov, liter mleka 0,69 evra, liter jedilnega olja pa 1 evro. Danes takšnih cen ni več.

Inflacija torej zmanjšuje kupno moč denarja. En evro je imel v preteklosti več vrednosti, kot jo ima danes, in zelo verjetno jo ima danes več, kot je bo imel čez eno leto.

Povišana inflacija ne prinaša samo višjih tekočih življenjskih stroškov. In če smo zadnja leta imeli občutek, da je inflacija zmerna, se moramo kar naenkrat spoprijeti z novo resničnostjo: vrednost našega denarja na banki in doma v nogavici strmo pada. Prihranki, ki smo jih skrbno nalagali skozi leta, bodo kar naenkrat manj vredni.

Matematika je pravzaprav zelo preprosta: kupna moč 10.000 evrov pred enim letom se je do danes znižala za več kot 1000 evrov. Če bi inflacija vztrajala na tej ravni še dve leti, bi realna vrednost zneska v treh letih padla na dobrih 7200 evrov.

Kaj vpliva na višino inflacije

Inflacijo so zvišale predvsem podražitve goriv in energije ter hrane. Ob vrtoglavih cenah elektrike in zemeljskega plina so tudi napovedi za jesen in zimo vse bolj črnoglede. Pri najpomembnejših svetovnih centralnih bankah zagotavljajo, da bodo v boju proti vsesplošni draginji brezkompromisni. Po zelo dolgem obdobju izrazito stimulativne denarne politike, ko smo v Evropi imeli negativne obrestne mere, vse to pomeni neko povsem drugačno gospodarsko okolje, ki bo vplivalo na naš vsakdan. 

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos

Kaj lahko naredite proti inflaciji?

Inflaciji lahko kljubujete z investiranjem denarja v nepremičnine, zlato, delnice, sklade itd., bistveno je, da investirate v naložbene razrede, ki dolgoročno ponujajo višjo stopnjo donosa, kot je inflacija, s tem ohranite realno vrednost svojega premoženja.  Donosnost, ki jo ponuja investiranje, v številnih primerih presega stopnjo inflacije in tako ohranja ali celo poveča vašo kupno moč na dolgi rok.


To je tržno sporočilo. Pred sprejetjem naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi podatki za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d. o. o., Ljubljana.

Naročnik oglasne vsebine je Generali Investments d.o.o.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine