Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Višje plače, a kako dolgo bodo ljudje sploh še delali? (FOTO in VIDEO)

Pri Amazonu so povišali urno postavko, vendar vse več denarja vlagajo v robotizacijo.
Ameriški delavci pri Amazonu bodo v prihodnje prejemali po 15 dolarjev na uro. Takšnih bo preko 350.000. FOTO: AP
Ameriški delavci pri Amazonu bodo v prihodnje prejemali po 15 dolarjev na uro. Takšnih bo preko 350.000. FOTO: AP
2. 10. 2018 | 17:40
2. 10. 2018 | 17:44
4:13
Pritisk se je obrestoval. Po številnih kritikih, ki so zaradi slabih delovnih pogojev kot ostre puščice letele proti Amazonu, se je vodstvo podjetja vendarle odločilo za dvig urne postavke v Združenih državah Amerike in v Veliki Britaniji.



Podjetje je »ponosno« objavilo, da bo nova urna postavka 15 dolarjev za več kot 350.000 delavcev v ZDA, medtem ko bodo delavci v Londonu v prihodnje prejemali 10,5 funta na uro, drugje po Veliki Britaniji pa 9,5 funta na uro.

S tem bo Amazon presegel minimalno plačo v VB, ki znaša 7,83 funta na uro, obenem bo tudi presegel plačilo glede na priporočeno plačilo v Londonu (10,2 funta) in drugje po državi (8,75).

Kako dolgo bodo izdelke iz Amazonove spletne trgovine še dostavljali ljudje? FOTO: AP
Kako dolgo bodo izdelke iz Amazonove spletne trgovine še dostavljali ljudje? FOTO: AP

 

»Naj tudi drugi sledijo temu vzoru«


Do zdaj je bila plača za Amazonove delavce v Veliki Britaniji enotna – 8 funtov na uro, v Združenih državah Amerike pa 11 dolarjev na uro. Povišica bo prišla v veljavo s prihodnjim mesecem in bo veljala za vse oblike zaposlitev.

»Poslušali smo kritike in premišljevali, kaj naj naredimo. Na koncu smo odločili, da hočemo biti vodilni tudi na tem področju, zato smo povišali plače,« je povedal Jeff Bezos. »Navdušeni smo nad spremembo, hkrati pa spodbujamo naše konkurente in druge delodajalce, naj sledijo našemu vzoru.«



V novi trgovini v New Yorku prodajajo samo izdelke, ki imajo na spletu vsaj štiri od petih zvezdnic. FOTO: AP
V novi trgovini v New Yorku prodajajo samo izdelke, ki imajo na spletu vsaj štiri od petih zvezdnic. FOTO: AP

 

Čim več, čim hitreje in – čim ceneje


Sliši se, kot da gre za velikega borca za pravice delavcev, a težko bi bilo bolj nasprotno. Čeprav ima Amazon že tretje četrtletje zapored preko milijarde dolarjev dobička (v letošnjem drugem četrtletju celo preko 2,5 milijarde), gre za podjetje, ki je sinonim za slabe delovne pogoje. Ustanovitelju podjetja je kljub vse milijardam bolj malo mar za zaposlene, njegove edina želja, da delajo čim več, čim hitreje in – čim ceneje. »Moje podjetje ni podeželski klub, kamor se pridejo ljudje upokojit,« je Jeff Bezos rekel pred časom in precej bolj odkrito predstavil svoje resnično mišljenje.



V premnogih njegovih skladiščih nimajo klime, saj je za podjetje cenejše, če zunaj čakajo rešilni avtomobili in »prešibke« delavce odpeljejo v bolnišnico. V skladiščih so tudi podrobno preučili vse delovne obveznosti, da bi se skladiščniki čim manj srečevali. Ves čas jih nadzorujejo kamere, njihovi odmori so odmerjeni do minute natančno in da so lahko v službi, morajo plačevati za parkirišče.

Pri Amazonu imajo pestro ponudbo, saj je v ospredju samo kupec, delavec pa malo manj. FOTO: AP
Pri Amazonu imajo pestro ponudbo, saj je v ospredju samo kupec, delavec pa malo manj. FOTO: AP


Ni ljudi, ni problemov


Toda tudi delavci (in njihove višje plače) bodo za Bezosa verjetno kmalu pozabljena skrb. Resda se ravno v teh dneh zavzema za dvig minimalne urne postavke za celotne Združene države Amerike, toda verjetno ni slučaj, da pri Amazonu precej več denarja namenjajo robotizaciji delovnih mest. Med drugim razvijajo mrežo dronov, ki bi raznašali naročene izdelke, prav tako že obstajajo trgovine Amazon Go brez zaposlenih, saj izbrano blago prepoznajo kamere in pošljejo račun na vaš pameten telefon.

Vse gre torej v smer – ni ljudi, ni problemov. Toda tisti, ki jih ima (ljudi), naj plača več.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine