Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V Dalmaciji počasi vzpostavljajo oskrbo z elektriko, v Sloveniji brez težav

Težave so se razširile iz Črne gore, zadele tudi večji del BIH in Hrvaško, v Sloveniji razmere obvladujejo.
Težave menda izvirajo iz Črne gore. Pri nas razmere še obvladujejo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Težave menda izvirajo iz Črne gore. Pri nas razmere še obvladujejo. FOTO: Leon Vidic/Delo
B. T.
21. 6. 2024 | 13:40
21. 6. 2024 | 19:49
3:08

Večji del Dalmacije je ostal brez elektrike, piše Slobodna Dalmacija. Neuradno je vzrok napaka, ki se doslej še ni zgodila, prišla pa je iz Črne gore in prišla vse do Rijeke. V Elesu pravijo, da razmere na Slovenijo niso vplivale, le pretok elektrike se je povečal na območja, kjer je elektrike zmanjkalo.

Jutarnji list, ki poleg drugih povzema tudi črnogorski dnevnik Pobjeda, je popoldne našel domnevni vzrok kaskadnega razpada elektroenergetskega sistema. To naj bi bila eksplozija na 400-kilovatnem daljnovodu v Črni Gori. Pri sanaciji bodo morali posredovati tudi helikopterji, saj je velik požar na težko dostopnem terenu na črnogorski meji z BIHi pri Gacku.

Brez elektrike so  zaradi tega ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar in več otokov. Glede na trenutne razmere, ugotavljajo v Slobodni Dalmaciji, je skoraj vsa Dalmacija brez elektrike.

»Ljudje, zunaj je 35 stopinj Celzija, to je nevzdržno. Odgovore hočemo čim prej,« sporočajo bralci. 

Težav nimajo zgolj na Hrvaškem, temveč tudi v soseščini. Portal Vijesti.me sporoča, da je skoraj vsa Črna gora brez elektrike, težave imajo tudi v BIH. Avaz poroča, da so brez elektrike v Sarajevu, Goraždu, Živinicah, Lukavcu, Maglaju, Banja Luki, Prnjavorju Kotor Varošu, Derventi in več drugih mestih. V Sarajevu je zaradi nedelovanja semaforjev prometni kaos.

Ob visokih temperaturah električni mrk ni dobrodošel. FOTO: Getty Images
Ob visokih temperaturah električni mrk ni dobrodošel. FOTO: Getty Images

Razpad prometnega sistema imajo tudi v Splitu, kjer semaforji prav tako ne delujejo. Kot piše Dalmacija danas, so podobne razmere tudi v trgovinskih centrih, saj so številni Splitčani obstali pred izhodnimi rampami in v garažah. Hina pa poroča, da se po mestu konstantno slišijo sirene nujnih služb.

Neuradno zdaj elektriko uvažajo iz Grčije. Razlog za kaskadni razpad sistema so bila še zgodaj popoldne dela na avtocesti v Črni Gori, česar niso potrdili. Popravila sistema bodo trajala vsaj nekaj časa.

Za blaženje mednarodne prekinitve oskrbe z elektriko, je HEP zagnal vse svoje proizvodne zmogljivosti, da bi hrvaški operater prenosnega omrežja Hops lahko čim prej zagotovil oskrbo z elektriko za državljane Hrvaške. Na distribucijskem omrežju sicer ni poškodb, je še sporočil HEP.

Kljub električnemu mrku so bolnišnice delujejo nemoteno, imajo namreč svoje generatorje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine