Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V organih Petrola še ne bo sprememb

Menjave nadzornikov ni na dnevnem redu skupščine, tudi širitve uprave menda ni v načrtu.
Foto Igor Mali
Foto Igor Mali
3. 4. 2019 | 06:00
3:14
Ljubljana – Čeprav politiki po koluarjih menda delajo računice, kako bi s koalicijskimi kadri prevetrili nadzorni svet in upravo Petrola, se to, kot kaže, vsaj v bližnji prihodnosti, še ne bo zgodilo. Ker iz vrst politike takšen napovedi slišati še za nekatere druge družbe, stroka pa opozarja, da takšne govorice v gospodarske družbe vnašajo negotovost.

Čez dva tedna bo redna skupščina Petrola, zato so se v zadnjih dneh razširile govorice, da hoče aktualna vlada prevetriti nadzorni svet Petrola, ki je sicer komaj na polovici mandata, vodi pa ga zdaj že nekdanja članica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Nada Drobne Popovič. A to se, kot kaže, vsaj za zdaj ne bo zgodilo, saj odpoklica oziroma imenovanja nadzornikov ni na dnevnem redu, Petrol pa v zakonitem roku ni prejel zahteve za širitev dnevnega reda. Za to bi bilo torej treba sklicati novo skupščino, kar je malo verejtno. A četudi bi država to poskušala, je vprašanje, ali bi zbrala tri četrtine glasov, ki jih potrebuje za odpoklic nadzornikov, saj ima sama le tretjinski delež.

Tomaž Berločnik v ospredju Foto Jure Eržen/Delo
Tomaž Berločnik v ospredju Foto Jure Eržen/Delo

Kot druga možnost za krepitev vpliva aktualne oblasti v Petrolu se omenja širitev uprave družbe iz štirih na šest članov, kar še dopušča statut. A na Petrolu imajo mandatarski sistem, kar pomeni, da bi moral nadzornikom takšno širitev predlagati predsednik uprave Tomaž Berločnik. Ne on ne Drobne Popovičeva tega ne komentirata, neuradno pa je mogoče izvedeti, da tega ni v načrtu, saj Petrol uspešno posluje in ima rekordne rezultate. Morebitne spremembe bi lahko bile znane prihodnje leto, ko se odločalo o novem mandatu uprave, ki se izteče februarja 2021.


Nespodobne govorice


In kaj takšne politične napovedi o menjavah v organih vodenja pomenijo za družbe? »Če gre za uspešno družbo, kjer ni videti kakšnih razlogov za menjavo vodstva, to ni dobro,« pravi izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović. Opozarja, da to prinaša negotovost in spodkopava vlogo uprave do zaposlenih in poslovnih partnerjev. »Ni normalno, da se po kuloarjih govori o spremembah v upravi javne delniške družbe,« dodaja. Manj zadržkov vidi, če gre za manjšo prevetritev nadzornega sveta, ne pa odpoklic vseh njegovoh članov.

Na zahtevo politike pa je morala prejšnji teden mesto predsednice uprave SDH zapustiti Lidia Glavina, zato je začasno vodenje družbe prevzel nadzornik Igor Kržan. Kadrovska komisija SDH je po naših informacijah menda že začela postopek za imenovanje novega predsednika oziroma člana. Kot kandidat za predsednika se omenja član uprave državnega upravljavca Andrej Božič, tretjega člana pa naj bi nadzorniki poiskali prek mednarodne kadrovske agencije, pri čemer bi lahko črpali iz nabora kanadidatov iz zadnjega razpisa.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine