Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Trimo ukinja proizvodnjo jeklenih konstrukcij

Dolenjsko podjetje bo dopustilo do 45 delavcev.
Foto
Foto
Maja Grgič, Nejc Gole, Bojan Rajšek
8. 11. 2018 | 11:30
8. 11. 2018 | 13:42
4:26
Ljubljana, Trebnje – Trimo Trebnje je menda opustil proizvodnjo jeklenih konstrukcij, smo izvedeli iz več neuradnih virov. Iz Trima so danes sporočili, da bodo delavcem na ukinjenih delovnih mestih, »katerih število ne bo preseglo 45«, po dogovoru s sindikatom in predstavniki sveta delavcev poleg izplačane odpravnine, ki bo višja od zakonsko določene, ponudili tudi pomoč pri iskanju nove zaposlitve.

Jeklenih konstrukcij tudi ne najdemo več med produkti, navedenimi na spletni strani trebanjske družbe, ki ima tako v svoji ponudbi le še fasade in stene, strehe in modularne prostorske rešitve. Trimo komenitra: »Ukrep je v skladu z novo strategijo uprave, ki jo od 1. maja 2018 vodi glavni direktor Božo Černila in so jo potrdili tudi lastniki. S tem se podjetje približuje ciljem, ki jih je ob nastopu mandata predstavil glavni direktor, da bo Trimo z rastjo učinkovitosti postal ena najuspešnejših slovenskih globalnih blagovnih znamk.«

»Očitno gre za spremembo strategije družbe, ki je doslej ponujala celovite gradbene rešitve, zdaj pa jih ne bo več,« nam je dejal eden od poznavalcev, ki ni hotel biti imenovan. Sam, kot je dodal, tega ne bi nikoli naredil.
 

Nekaj prezaposlitev in višje odpravnine


Po besedah sindikalnega zaupnika v Trimu Petra Štreklja, jih je uprava o nameri ustavitve proizvodnje jeklenih konstrukcij in montaže seznanila v mesecu juliju. »Delavci nad tem niso bili navdušeni, zato je bilo nezadovoljstvo veliko, zaradi česar smo imeli skupaj s svetom delavcev in z upravo družbe na štirinajst dni sestanke. Oni so imeli argumente za, mi smo vztrajali na stališču, da do odpuščanja ne sme priti,« je povedal Štrekelj in dodal, da družbo resnično pesti pomanjkanja kadra, kot so ključavničarji, varilci, zaradi česar so imeli dobrih 50 odstotkov agencijskih delavcev. Tudi v montaži ni bilo njihov delavcev in prejeli so veliko reklamacij.

Na podlagi vseh povedanih dejstev s strani uprave, so se v sindikatu uklonili. Res pa je, dodaja sogovornik, da uprava načrtuje že za prihodnje leto razširitev proizvodnje za fasadne plošče, kar pomeni nekaj deset dodatnih delovnih mest. Za zdaj pa družba namerava odpustiti do 45 delavcev, vendar nameravajo 24 delavcev prezaposliti na proizvodnjo plošč. »V proizvodnji bodo višek le trije delavci. Res pa je, da jih bo več odpuščenih v režijskih službah, torej na sami montaži in pri projektiranju, vendar ne več kakor 45 ljudi, med njimi bo tudi okoli deset delavcev predčasno upokojenih,« je povedal Štrekelj ter dodal, da so si izborili za odpuščene delavce višje odpravnine, kakor jih določa predpis. Poiskali so dve agencijski službi, da bodo za odpuščene delavce aktivno iskale nove zaposlitve.

Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje Foto Bojan Rajšek/Delo
Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje Foto Bojan Rajšek/Delo

Po besedah trebanjskega župana Alojzija Kastelica občina budno spremlja dogajanje glede odpuščanja delavcev, pri čemer je rekel, da se občina ne more vmešavati v poslovno politiko katere koli družbe. Pravi, da na območju trebanjske občine vlada precejšnje zanimanje za odpiranje proizvodnjih objektov, med temi je tudi družba Rem, ki objekt za proizvodnjo zabojnikov že gradi, zato je prepričan, da tisti, ki bo želel delati, bo lahko dobil zaposlitev. »Res pa je, da lahko nastane precejšnja težava z odpuščenimi starejšimi delavci,« je opozoril Kastelic.
 

Kako posluje Trimo


Trimo je od marca 2016 v lasti poljskega sklada Innova Capital oziroma družbe European Architectural Systems, družbo pa od maja letos vodi Božo Černila. Trimo je lani ustvaril okoli sto milijonov prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot leto prej, to pa ga je tudi pahnilo v 1,2 milijona evrov izgube iz poslovanja in kar 2,5 milijona evrov čiste izgube, saj družbi ni uspelo ustrezno zmanjšati stroškov poslovanja.

Družba je lani s prevrednotenjem premoženja popravila kapitalsko strukturo. Kljub temu je z lastniškim kapitalom financirana le četrtina premoženja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine