Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Todoričev bankir najbrž v vrh Gorenjske banke

Prihodnji teden naj bi bila prva seja nadzornega sveta v novi sestavi.
Mario Henjak je kot nekdanji šef hrvaške Sberbanke kreditiral Ivico Todorića. Foto Ronald Gorsić/Cropix
Mario Henjak je kot nekdanji šef hrvaške Sberbanke kreditiral Ivico Todorića. Foto Ronald Gorsić/Cropix
1. 9. 2018 | 06:00
2:53
Ljubljana – Nadzorni svet Gorenjske banke, v katerem od srede sedijo štirje predstavniki AIK banke Miodraga Kostića, naj bi se v ponedeljek sestal na ustanovni seji in verjetno izvolil tudi novega predsednika. Nadzorniki naj bi nato v kratkem za novega šefa banke imenovali Maria Henjaka, smo izvedeli neuradno.

V sredo sta se šestčlanskemu nadzornemu svetu Gorenjske banke pridružila Tim Umberger in Jurij Bajec, ki sta na tej funkciji zamenjala Gregorja Rovanška in Mirana Kalčiča. S tem je Kostićeva AIK banka dobila večinski vpliv v nadzornem svetu, kjer sta že prej bila njena predstavnika Vladimir Sekulić in Jelena Galić, predsednica izvršnega odbora AIK banke, ki je tretjinska lastnica kranjske banke.

Nadzorni svet je po odhodu Davida Benedka v upravo Gorenjske banke vodil namestnik Aleš Aberšek, ki na naša vprašanja glede seje nazornega sveta ni hotel odgovarjati. Pričakovati pa je, da bodo nadzorniki v ponedeljek imenovali novega predsednika, ki bi lahko postal kdo izmed Kostićevih ljudi.
 

Benedku polni mandat


V upravi banke pa za zdaj, kot kaže, ostaja tudi Benedek, ki bi se mu začasna funkcija predsednika uprave iztekla konec septembra, saj so mu po naših informacijah nadzorniki avgusta podelili redni štiriletni mandat člana uprave, za dovoljenje pa mora pridobiti še dovoljenje Banke Slovenije. Poleg njega je v upravi banke še Mojca Osolnik Videmšek, ki dovoljenje že ima.
Njun šef naj bi po neuradnih informacijah že v kratkem postal Mario Henjak. Ta je bil do januarja letos predsednik uprave hrvaške Sberbanke, v javnosti pa je znan po tem, da je dajal zadnje kredite Agrokorju, ko je bil ta še v lasti Ivice Todorića. Henjak sicer že ima izkušnje s službovanjem pri nas, saj je bil pred tem član uprave koprske banke, prej pa je delal v Privredni banki Zagreb iz iste skupine. V AIK banki včeraj odgovora o tem nismo dobili.

Kot je znano, je AIK banka že tretjinska lastnica Gorenjske banke, s Savo pa je Kostić junija letos sklenil prodajno opcijsko pogodbo za 37-odsotni delež, kar pomeni da bo lahko po januarju 2019, ko bo lahko opravil prevzem, postal večinski lastnik banke. Ker je Sava brez glasovalnih pravic, je Kostiću na julijski skupščini že uspelo imenovati večino svojih nadzornikov. Trije Kostićevi nadzorniki sicer morajo dobiti še zeleno luč Banke Slovenije o izpolnjevanju pogojev za opravljanje funkcije. V Banki Slovenije nadzorniških postopkov ne komentirajo, po neuradnih informacijah pa regulator presoje še ni končal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine