Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Tesla se je že otresla 75 odstotkov »dolgoročnih naložb« v bitcoin

Za nakup bitocinov so lani namenili 1,5 milijard dolarjev ter ob tem napovedali, da bodo to kriptovaluto v prihodnje sprejemali kot plačilno sredstvo.
Pri Tesli so kljub dolgoročnim napovedim o zaupanju v bitcoin zdaj obrnili ploščo. FOTO: Aly Song/Reuters
Pri Tesli so kljub dolgoročnim napovedim o zaupanju v bitcoin zdaj obrnili ploščo. FOTO: Aly Song/Reuters
22. 7. 2022 | 14:40
22. 7. 2022 | 17:47
3:48

Vrednost najbolj prepoznavne kriptovalute je v drugi polovici leta 2020 strmo narasla, lani novembra pa tudi dosegla rekordno vrednost. Cena bitcoina je takrat presegla 58.000 dolarjev, temu pa je sledil prosti pad, ki se je ustavil letos pri 18.000 dolarjih. Danes se cena giblje okoli 23.000 dolarjev, kar je več kot 60-odstotni padec v primerjavi z rekordi iz leta 2021.

image_alt
Šef Tesle: Imam superslab občutek glede ekonomije

Med lanskimi vlagatelji v bitcoin je tudi Tesla, ki je na začetku leta za nakup omenjene kriptovalute namenila 1,5 milijarde dolarjev, pri tem pa so dodali, da ima le-ta »dolgoročni potencial«. Kljub temu je kalifornijski proizvajalec električnih avtomobilov, ki ga vodi Elon Musk, že prodal tri četrtine imetja v bitcoinu, lahko razberemo iz poročila o poslovanju podjetja v drugem četrtletju. Tesla je s tem k svoji bilančni vsoti dodala 936 milijonov dolarjev gotovine.

V luči zadnjih dogodkov pri Tesli pa ameriška mreža CNBC spominja, da je bil ravno Elon Musk lani med velikimi spodbudniki rasti kriptovalutnega trga, ko je pogosto tvital o različnih kriptovalutah. CNBC zdaj navaja še analitika Briana Johnsona iz britanske banke Barclays, ki ocenjuje, da bi Tesla s prodajo bitcoina lahko doživela 460-milijonsko oslabitev.

Elon Musk je bil lani med velikimi spodbudniki rasti kriptovalutnega trga, ko je pogosto tvital o različnih kriptovalutah. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Elon Musk je bil lani med velikimi spodbudniki rasti kriptovalutnega trga, ko je pogosto tvital o različnih kriptovalutah. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

»Stranska predstava za stransko predstavo«

»Razlog, zakaj smo prodali kup imetja v bitcoinu, je, da smo bili negotovi, kdaj bodo na Kitajskem sprostili protikoronske omejitve; zato je bilo pomembno za nas, da imamo najboljši položaj na področju gotovine,« je povedal prvi obraz Tesle. Pri tem Musk poudarja, naj se njihove zadnje odločitve ne dojemajo kot končne sodbe glede bitocina, saj da Tesla v prihodnje ostaja odprta za krepitev imetja v kriptovalutah.

Musk je na vprašanje, kakšen potencial ima bitcoin za zavarovanje dobičkov pred inflacijo, odgovoril, da je ključni cilj Tesle pospešitev prehoda na obnovljive vire energije, bitcoin pa je opisal kot »stransko predstavo za stransko predstavo«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine