Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Surs: BDP se je lani povečal za 5,4 odstotka

K lanski gospodarski rasti so prispevali tako domače trošenje kot bruto investicije, gospodarska dinamika pa se je v drugi polovici leta umirjala.
Gradbeništvo je med panogami, ki najbolj poganjajo slovensko gospodarsko dinamiko. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gradbeništvo je med panogami, ki najbolj poganjajo slovensko gospodarsko dinamiko. FOTO: Jure Eržen/Delo
14. 2. 2023 | 10:38
14. 2. 2023 | 11:25
1:37

Slovenski bruto domači proizvod se je lani povečal za 5,4 odstotka. V zadnjem četrtletju lanskega leta, ko je bilo zaznati umirjanje gospodarske aktivnosti, pa je bil po desezoniranih podatkih za 0,8 odstotka višji kot četrtletje prej, je objavil državni statistični zavod (Surs). 

V prvi polovici leta 2022 je bila rast večine komponent BDP izrazitejša kot v drugem polletju. K rasti BDP so pozitivno prispevale tako končna potrošnja kot tudi bruto investicije, medtem ko je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda negativen.

Dodana vrednost se je v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta zvišala za 1,4 odstotka. K njeni rasti so največ prispevali gradbeništvo ter strokovne, znanstvene, tehnične in druge poslovne dejavnosti.

Zaradi hitrejšega naraščanja uvoza v primerjavi z izvozom in slabših pogojev menjave v vseh štirih četrtletjih leta 2022 se je zunanjetrgovinski presežek zmanjšal, in sicer na 961 milijonov evrov (leto prej je znašal 3310 milijonov evrov).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine