Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Smarte bodo po letu 2022 izdelovali le na Kitajskem

Mešana družba Daimlerja in Geelya ter nova tovarna na Kitajskem. Proizvodnja v Franciji in v Sloveniji le še do izteka dosedanje generacije.
Smart forfour. FOTO: Gašper Boncelj
Smart forfour. FOTO: Gašper Boncelj
28. 3. 2019 | 10:13
28. 3. 2019 | 14:27
2:19
Nemški Daimler je danes objavil, da bo naslednjo generacijo vozil znamke Smart, ki bo izključno električna, razvijal in proizvajal skupaj s kitajsko družbo Geely. Konkretno bodo prihodnjo generacijo mestnega modela te znamke izdelovali v namensko zgrajeni novi tovarni družbe Geely na Kitajskem.



Obstoječa modela smart fortwo in smartfour bodo izdelovali  še do izteka modelske generacije - smarta fortwo v Hambachu v Franciji, smarta forfour pa v Revozu v Novem mestu. Kot so nam povedali v Daimlerju, v Evropi - torej niti v Hambachu niti v Novem mestu - po izteku sedanje generacije (ta dva lahko trajata še do 2023-2024) smartov ne bodo več izdelovali. Bodo pa po tistem v Hambachu izdelovali nov električni model manjših mer, ki bo pripravljen v okviru Mercedesove električne znamke EQ.

Znamka Smart je od svojega nastanka imela več kot 2 milijona kupcev, lastnik Daimler ločenih poslovnih izkazov zanjo ni vodil, a naj bi mu ves ta čas prinašala izgubo. Lani naj bi skupno prodali le 128 tisoč primerkov obeh aktualnih modelov.

Smarta forfour so v Revozu začeli izdelovati leta 2014, skupaj s tehnično sorodnih aktualnim renaultom twingom, čemur so pred časom dodali še renaulta clia. Za zdaj je potrjeno, da bodo v Revozu izdelovali naslednjega clia.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine