Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Slovenski trgovci med najbolj prizadetimi v EU

Novembrski zdrs prodaje na drobno je znašal 6,1 oziroma pet odstotkov.
Zaprtje nenujnih trgovin se pozna tudi na prihodkih slovenskih trgovcev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zaprtje nenujnih trgovin se pozna tudi na prihodkih slovenskih trgovcev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
7. 1. 2021 | 00:35
7. 1. 2021 | 16:35
3:17
Prodaja na drobno se je novembra lani zaradi ukrepov za omejitev koronavirusa glede na mesec prej skrčila za 6,1 odstotka v evrskem območju in za pet odstotkov v Evropski uniji, kažejo podatki Eurostata. Med članicami so se prihodki trgovcev na letni ravni najbolj skrčili v Franciji, Sloveniji in Belgiji, največjo rast pa je imela Nemčija.

Obseg trgovine na drobno se je novembra lani glede na november 2019 znižal za 2,9 odstotka v območju z evrom in dva odstotka v EU.

Na mesečni ravni se je prodaja na drobno najbolj zmanjšala v Franciji, Belgiji in Avstriji.

V območju z evrom se je prodaja na drobno novembra lani na letni ravni skrčila za 18 odstotkov pri avtomobilskih gorivih in 5,2 odstotka pri neživilskih produktih, medtem ko se je prodaja hrane, pijač in tobaka povečala za 2,7 odstotka. V celotni Uniji je bil padec porabe na leti ravni pri avtomobilskem gorivu 15,3-odstoten, neživilskih produktov 3,3-odstoten, prodaja živil in tobaka pa je poskočila za 2,4 odstotka.

Mariča Lah Foto Leon Vidic/Delo
Mariča Lah Foto Leon Vidic/Delo

Slovenija se je s 14,2-odstotnim padcem prodaje na letni ravni znašla takoj za prvouvrščeno Francijo (-15,7 odstotka). Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah kot glavni razlog za tak rezultat vidi petmesečno zaprtje neprehrambenih trgovin in pa večjo previdnost potrošnikov pri nakupih v drugi polovici leta. »Zagotovo smo država z najdlje zaprtimi trgovinami, spletna prodaja pa tega ne more nadomestiti,« opozarja Lahova.


TZS za odprtje trgovin


Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je prav ta teden znova pozvala vlado k odpravi prepovedi obratovanja prodajaln, ne glede na blagovne skupine v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko, a ji vlada za zdaj ni prisluhnila. »Glede na to, da je zaprte skoraj 80 odstotkov trgovine, se posledice že čutijo na trgu dela, na kar kažejo tudi zadnji podatki zavoda za zaposlovanje, saj je bilo v obdobju od januarja do decembra 2020 na zavodu za zaposlovanje na novo prijavljenih kar 10.731 oseb iz trgovinske dejavnosti, kar je za kar 33,9 odstotka več kot v istem obdobju lani,« opozarjajo v TZS.

Po podatkih slovenskega statističnega urada (Surs) je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v Sloveniji v novembru 2020 za 4,3 odstoka nižji kot v oktobru 2020. To je bil v trgovini na drobno že četrti zaporeden mesečni upad prihodkov. V prvih enajstih mesecih leta 2020 je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno za 9,3 odstoka nižji kot v istem obdobju prejšnjega leta. Najizraziteje je upadel v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, in sicer za skoraj četrtino.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine