Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Skupščina NLB: Dobiček nerazporejen, novosti v nadzornem svetu

Razmere so boljše, kot smo pričakovali pred dvema mesecema, pričakujemo, da bo kmalu zaživela tudi poroštvena shema, je povedal predsednik uprave Blaž Brodnjak.
Delničarji so sprejeli tudi spremembe statuta banke, za člane nadzornega sveta pa so izvolili Verico Trstenjak, Davida Erica Simona in Primoža Karpeta. Zadnja dva sta bila nadzornika že doslej. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Delničarji so sprejeli tudi spremembe statuta banke, za člane nadzornega sveta pa so izvolili Verico Trstenjak, Davida Erica Simona in Primoža Karpeta. Zadnja dva sta bila nadzornika že doslej. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
15. 6. 2020 | 12:23
15. 6. 2020 | 15:37
4:27
Ljubljana – Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) so se zbrali na skupščini, kjer je bilo prisotnih slabih 56,9 odstotka delnic z volilno pravico, in sklenili, da bilančni dobiček banke v celotni višini 228.039.879 evrov (vključuje čisti dobiček iz leta 2019 v višini dobrih 176 milijonov evrov in preneseni dobiček iz preteklih poslovnih let) ostane nerazporejen in predstavlja preneseni dobiček. To je tudi v duhu sklepa Banke Slovenije, ki je bankam z regulatornim ukrepom prepovedala izplačilo nagrad in dividend. Ob tem so podelili razrešnici članom uprave in nadzornega sveta. Izvolili so tri člane nadzornega sveta, tri pa je izvolil svet delavcev NLB.

Delničarji so sprejeli tudi spremembe statuta banke, za člane nadzornega sveta pa so izvolili Verico Trstenjak, Davida Erica Simona in Primoža Karpeta. Zadnja dva sta bila nadzornika že doslej. V nadzorni svet je svet delavcev NLB imenoval tudi tri predstavnice zaposlenih, in sicer Petro Kakovič Bizjak, Sergejo Kočar in Bojano Šteblaj.

Delničarji NLB so spoštovali uredbo Banke Slovenije, da lanski dobiček ostane nerazporejen. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Delničarji NLB so spoštovali uredbo Banke Slovenije, da lanski dobiček ostane nerazporejen. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Brodnjak: Leto 2019 najboljše v zgodovini NLB


»Leto 2019 je bilo najboljše leto v zgodovini NLB, pred izbruhom covida-19 so bili vsi trendi pozitivni. Zaključen je bil proces privatizacije, izdali smo podrejene inštrumente na finančnem trgu, s prodajo NLB Vite pa izvedli tudi zadnjo transakcijo, ki je bila pomembna za zaključek postopka državne pomoči,« je povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Skupina NLB je sicer lani dosegla 194 milijonov evrov dobička po davkih.

V banki se seveda ne strinjajo z omejitvami Banke Slovenije za posojanje prebivalstvu, rast teh posojil se je ustavila, zato so vložili zahtevo za presojo ustavnosti. Lani so krepili likvidnost z vse več vlogami prebivalstva, ob tem pa podpisali tudi pogodbo o nakupu Komercijalne banke iz Beograda, ta transakcija se zdaj zaključuje.

Skupščina delničarjev NLB, v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Skupščina delničarjev NLB, v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Banka se je, tako Brodnjak, dobro odzvala na izbruh koronavirusa, zagotavljala je nemoteno finančne storitve in likvidnost gospodarskim družbam. »Končne posledice tega procesa so še pred nami, a razmere so boljše, kot smo pričakovali pred dvema mesecema, pričakujemo, da bo kmalu zaživela tudi poroštvena shema,« je povedal predsednik uprave.

V banki razmišljajo o izdaji dodatnih podrejenih inštrumentov, s katerimi bi okrepili kapital. Velik napredek so dosegli pri zniževanju nedonosnih kreditov, katerih delež je pred tremi odstotki, na drugi strani pa so stroški narasli zaradi novih naložb. 

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V prvem četrtletju dodatne rezervacije


V prvem četrtletju 2020 so že oblikovali dodatne rezervacije. Moratoriji za odplačilo posojil prebivalstva so po oceni uprave obvladljivi, uprava si bo po Brodnjakovih besedah tudi prizadevala, da bi na srednji rok dosegali povprečno 12-odstotni donos na kapital.

V NLB so se letos odločili, da za sanacijo posledic epidemije znižajo prejemke vodilnih za 15 odstotkov v zadnjih osmih mesecih letošnjega leta. Ob tem pa so se delničarji seznanili tudi z lani izplačanimi prejemki poslovodstva in nadzornega sveta banke.

Štirje člani uprave Blaž Brodnjak, Andreas Burkhardt, Archibald Kremser in Lazslo Pelle so lani prejeli skupno v bruto znesku za 1.847.542 evrov prejemkov, od tega največ, nekaj manj kot 484.000 evrov bruto, predsednik uprave Brodnjak.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine