Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Sindikat podaljšal stavko v Samsungu za nedoločen čas

V sindikatu želijo ovirati proizvodnjo čipov, v podjetju pravijo, da zastojev ne bo.
Delavci so en dan stavkali že junija, kar je bila prva tovrstna kolektivna akcija v podjetju, kjer več desetletij niso imeli sindikalne organiziranosti. FOTO: Jung Yeon-je/AFP
Delavci so en dan stavkali že junija, kar je bila prva tovrstna kolektivna akcija v podjetju, kjer več desetletij niso imeli sindikalne organiziranosti. FOTO: Jung Yeon-je/AFP
STA, N. G.
10. 7. 2024 | 12:30
10. 7. 2024 | 14:41
4:42

Sindikat delavcev v južnokorejskem tehnološkem velikanu Samsungu Electronics je napovedal, da bo tridnevno stavko podaljšal za nedoločen čas, s čimer želi vodstvo prisiliti k pogajanjem za višje plače in druge ugodnosti. Samsung je največji proizvajalec čipov na svetu, zato se pojavljajo skrbi, da bi stavka povzročila zastoje v dobavah te elektronike. V Samsungu zagotavljajo, da proizvodnja ne trpi.

Sindikat Samsunga Electronics, ki ima 30.000 članov, kar je skoraj četrtina zaposlenih v tej korporaciji v Južni Koreji, je napovedal podaljšanje stavke, ki se je začela v ponedeljek, ker da vodstvo podjetja ni pokazalo pripravljenosti za pogajanja, poroča Reuters. Sindikat je sicer sprva v začetku tedna napovedal tridnevno stavko.

Njegovo vodstvo je sporočilo, da v stavki sodeluje 6500 članov, vanjo pa si prizadevajo pritegniti še druge zaposlene. »Naš cilj je zaustaviti proizvodne linije za izdelavo čipov,« je dejal predstavnik sindikata Li Hjunkuk, ki je za Reuters povedal, da stavka ovira nekatere proizvodne linije.

image_alt
Med gospodarskim čudežem in demografsko krizo

Iz Samsunga so nasprotno sporočili, da v prvih treh dneh stavka ni povzročila zastojev v proizvodnih procesih: »Samsung Electronics bo zagotovil, da na proizvodnih linijah ne bo zastojev. Podjetje ostaja zavezano sodelovanju v pogajanjih v dobri veri s sindikatom.«

Analitiki po poročanju Reutersa menijo, da bo težko preveriti, ali je stavka prizadela Samsungovo proizvodnjo, razen če sindikat pojasni podrobnosti o prizadetih procesih.

Ponedeljkov shod članov Samsungovega sindikata FOTO: Jung Yeon-je/AFP
Ponedeljkov shod članov Samsungovega sindikata FOTO: Jung Yeon-je/AFP

Samsung je največji proizvajalec čipov na svetu in predstavlja znaten delež svetovne proizvodnje čipov višjega cenovnega razreda. Pred kratkim je napovedal več kot 15-kratno povečanje dobička iz poslovanja v drugem četrtletju letos, in sicer na račun naraščajočega povpraševanja po generativni umetni inteligenci.

Vodstvo Samsunga se je s sindikatom pogajalo od januarja, vendar se jima ni uspelo sporazumeti o izboljšanju možnosti za koriščenje letnega dopusta, dodatkih in dvigu plač. Delavci zahtevajo 3,5-odstotno zvišanje osnovnih plač in prosti dan, s katerim bi zaznamovali ustanovitev sindikata. Li je povedal, da je uprava ponudila triodstotno zvišanje plač, vendar si sindikat zaradi visoke inflacije želi nekoliko višji dvig.

Široke podpore stavki verjetno ne bo

V sindikatu načrtujejo aktivno promovirati stavko v kavarnah in jedilnicah Samsungovih tovarn za izdelavo čipov, po katerih je veliko povpraševanje za uporabo v procesorjih za umetno inteligenco. Predstavniki sindikata so oporekali navedbam o nizki stavkovni udeležbi, pri čemer so za Reuters pojasnili, da v petih letih delovanja niso imeli dovolj časa za izobraževanje zaposlenih o delavskih tematikah. Delavci so sicer en dan stavkali že junija, kar je bila prva tovrstna kolektivna akcija v podjetju, kjer več desetletij niso imeli sindikalne organiziranosti. S svojimi izkušnjami in znanjem jim pomaga tudi nekdanji sindikalist iz južnokorejskega Hyundaia, kjer je 60 odstotkov vseh zaposlenih v Južni Koreji članov sindikata. Ob tem omenimo, da sta Hyundai in njihov sindikat ta teden po 46 dnevih pogajanj dosegla dogovor o povišanju plač in drugih ugodnostih, s čimer so se potencialno izognili stavki, ki je nazadnje v južnokorejskih obratih Hyundaia potekala leta 2018. O dogovoru bodo v petek glasovali člani sindikata. Ta ima sicer več kot 43.000 članov.

Profesor na Seulski univerzi Li Kjungmuk je po poročanju Reutersa povedal, da stavka verjetno ne bo deležna široke podpore med delavci, saj bi vsaka motnja v delovnih procesih vplivala na njihove prejemke: »Če bo podjetje utrpelo izpad prihodkov zaradi nedelovanja proizvodnje, bo znesek za nagrade znatno manjši. Potem stavka ne bo mogla dobiti zagona.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine