Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Šest milijonov evrov za slovensko Resalto

Z Evropskim investicijskim skladom so sklenili naložbo za nadaljnji razvoj neodvisnih energetskih rešitev na področju energije iz obnovljivih virov.
Podjetje Resalta je medijska hiša Delo v letu 2018 nominirala za Delovo podjetniško zvezdo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Podjetje Resalta je medijska hiša Delo v letu 2018 nominirala za Delovo podjetniško zvezdo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
2. 4. 2019 | 12:56
2. 4. 2019 | 17:56
4:55
Ljubljana – Energetskemu podjetju Resalta iz Slovenije bo Evropski investicijski sklad zagotovil šest milijonov evrov novega lastniškega kapitala. Podpora bo podjetju omogočila, da se razvije v velikega neodvisnega ponudnika energetskih storitev in rešitev za obnovljive vire energije.

Podjetje Resalta – medijska hiša Delo je omenjeno podjetje leta 2018 nominirala za Delovo podjetniško zvezdo – je že razvilo in uvedlo rešitve, s katerimi je bilo prihranjene 300 GWh električne energije, letne emisije ogljikovega dioksida (CO2) pa so se zmanjšale za 30.000 ton, kar ustreza 3400 hektarom na novo zasajenega gozda.

Trenutno Resalta sodeluje s posamezniki, podjetji in občinami v Sloveniji, Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, v Italiji, Makedoniji, Črni gori in Srbiji. Pomaga jim zmanjševati emisije CO2 in porabo energije ter varčevati pri stroških, povezanih z energijo.
 

Nove rešitve pri obnovljivih virih energije


Podporo bo zagotovil naložbeni načrt za Evropo ali tako imenovani Junckerjev načrt, ki je do marca 2019 spodbudil že za 390 milijard evrov dodatnih naložb ter podprl 929.000 podjetij po Evropi. Naložbe v Sloveniji znašajo 941 milijonov evrov.
 
S pomočjo šestih milijonov evrov Evropskega investicijskega sklada bo Resalta prerasla zagonsko fazo ter začela izvajati poslovni načrt, s katerim bo postala pomembna ponudnica neodvisnih energetskih storitev in rešitev na področju energije iz obnovljivih virov, kar bo pozitivno vplivalo na slovensko gospodarstvo in gospodarstvo EU, pa tudi na okolje, so navedli v podjetju.

Resalta, ki so jo ustanovile družbe Gorenje, Geoplin in Energetika Ljubljana, bo ob povečanju ponudbe energetskih storitev razvijala tudi nove rešitve na področju obnovljivih virov energije. Prispevku podjetja k zmanjšanju emisij CO2 prek projekta Mestne občine Ljubljana za energetsko prenovo objektov je evropska komisija kot najboljšemu projektu na področju energetskih storitev podelila evropsko nagrado za energetske storitve European Energy Service Award.

Polovico zneska za dokapitalizacijo bo prispeval skupni instrument Evropskega investicijskega sklada in Slovenske izvozne in razvojne banke (SID), polovico pa bolgarski investicijski sklad BlackPeak Capital in zasebni vlagatelji. BlackPeak Capital je sovlagateljski sklad lastniškega kapitala za rast s sedežem v Sofiji v Bolgariji, ki ga je ustanovil Evropski investicijski sklad v okviru pobude JEREMIE. Podpira izjemne ustanovitelje in direktorje MSP v jugovzhodni Evropi pri njihovih načrtih naložb in širitve. Zagotavlja podporo inovativnim podjetjem v regiji na področju energetskih storitev, proizvodnje, informacijske tehnologije in poslovnih storitev ter v drugih sektorjih.
 

Uspešno in hkrati okoljsko ozaveščeno podjetje


Izvršni direktor Evropskega investicijskega sklada Pier Luigi Gilbert je povedal: »Resalta dokazuje, da so lahko podjetja uspešna in hkrati okoljsko ozaveščena. Prizadevanja, da bi prihodnje generacije odraščale v boljši Evropi, so lahko tudi poslovna priložnost. Resalta je to priložnost izkoristila, s tem pa prinaša koristi tako Sloveniji kot tudi EU.«

Po besedah evropskega komisarja za podnebne ukrepe in energijo Miguela Ariasa Cañete prav Junckerjev načrt s svojo naložbeno močjo prispeva k doseganju ciljev EU glede rabe čiste energije. »Danes podpira zelo obetavno slovensko zagonsko podjetje Resalta pri rasti, inovacijah in razvoju rešitev na področju energije iz obnovljivih virov. Resalti čestitam, da je izkoristila priložnost, ki jo ponuja Junckerjev načrt, in upam, da bodo temu zgledu sledila tudi druga slovenska inovativna podjetja.«

Direktor Resalte Luka Komazec pravi, da je naložba pomemben korak pri razvoju podjetja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Direktor Resalte Luka Komazec pravi, da je naložba pomemben korak pri razvoju podjetja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Direktor Resalte Luka Komazec pa je poudaril, da je naložba iz Evropskega investicijskega sklada pomemben korak pri razvoju Resalte. »Zaupanje, ki nam je bilo izkazano, potrjuje pomembno vlogo, ki jo imajo neodvisne družbe pri razvoju energijske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Zahvaljujoč tej naložbi bomo lahko razvili številne nove projekte, ki jih načrtujemo, in veselimo se naslednje faze rasti Resalte, o kateri smo prepričani, da bo imela pomemben in trajen učinek na energetsko podobo regije.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine