Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SDH Zupančiča poziva, naj svoje funkcije uskladi z zakonom

Kot je razumeti SDH, bi se moral novopečeni šef Elektra Ljubljana odpovedati nadzorniškemu stolu v Petrolu.
Aleksander Zupančič FOTO: Goran Rovan/Press Release
Aleksander Zupančič FOTO: Goran Rovan/Press Release
4. 2. 2022 | 15:20
4. 2. 2022 | 15:26
1:40

Dosedanji šef kabineta ministra Andreja Vizjaka Aleksander Zupančič bo od 6. februarja predsednik uprave Elektra Ljubljana, a kot kaže, zato ne bo mogel ostati nadzornik Petrola. Potem ko smo v Delu opozorili, da bi bilo opravljanje obeh funkcij lahko sporno tako po zakonu o Slovenskem državnem holdingu (SDH) kot po zakonu o gospodarskih družbah, je državni upravljavec včeraj sporočil: »SDH pričakuje, da se bo položaj gospoda Zupančiča ustrezno uskladil v skladu z zakoni in dobro korporativno prakso.«

image_alt
Zupančiču imenovanje v Elektro Ljubljana maje nadzorniški stol v Petrolu

V Delu smo po Zupančičevem imenovanju v Elektro Ljubljana opozorili, da to v negotovost postavlja njegovo funkcijo nadzornika Petrola, ki jo opravlja od aprila lani. Za to funkcijo ga je namreč predlagal SDH, a zakon o SDH določa, da državni upravljavec ne sme glasovati za člane organa nadzora, ki so člani vodenja v družbi, v kateri ima SDH prevladujoč delež ali vpliv – in v Elektru Ljubljana ga ima.

Težavo zaradi obeh funkcij bi lahko imel Zupančič tudi po ZGD, saj bi se lahko znašel v konfliktu interesov. Elektro Ljubljana se sicer ukvarja z distribucijo električne energije, hkrati pa je soglasodajalec v projektih sončnih elektrarn in tudi polnilnic za električne avtomobile. Poleg tega Elektro Ljubljana tako kot Petrol postavlja in upravlja polnilnice za električne avtomobile.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine