Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SBITOP je padel, ker so izplačane dividende

Domači trg: Delnice so prehodno manj privlačne, rast obeta dividende tudi leta 2019
FOTO: Infografika
FOTO: Infografika
Lojze Kozole, Ilirika BPH
16. 6. 2018 | 15:00
2:36
Prejšnji teden se je slovenski borzni indeks SBITOP znižal za dober odstotek in se giblje okoli 890 točk. Znižanje tečaja gre pripisati predvsem izplačilom dividend obeh slovenskih največjih zavarovalnic, Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnice Sava Re. Obe sta svoje dividende izplačali prejšnji četrtek. Zavarovalnica Triglav je izplačala bruto dividendo 2,50 evra za delnico, Sava Re pa 0,80 evra za delnico.

Surs je prejšnji teden objavil, da je bilo leta 2017 izplačanih 734 milijonov evrov dividend ali 8,3 odstotka več kot leta 2016. Po poročanju Sursa je bilo največ dividend izplačanih sektorju država, skupaj 279 milijonov evrov ali 38 odstotkov vseh izplačanih dividend. V tujino je odšlo 203 milijone evrov dividend, medtem ko so gospodinjstva prejela 95 milijonov evrov dividend. Sledijo še finančne (77 milijonov evrov) in nefinančne družbe (73 milijonov evrov). Najnižji znesek dividend je bil izplačan sektorju nepridobitnih institucij, ki opravljajo storitve za gospodinjstva (sedem milijonov evrov ali en odstotek vseh izplačil).

Rast prihodkov domačih podjetij in s tem rast izplačila dividend lahko pričakujemo tudi v tem in prihodnjem letu, saj so sedanje in pričakovane ravni gospodarske rasti v Sloveniji visoke. Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju 2018 v Sloveniji 4,6 odstotka višji kot v prvem četrtletju leta 2017, medtem ko Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Sloveniji napoveduje 5,1-odstotno realno rast BDP v tem in 3,2-odstotno rast v prihodnjem letu.

K pozitivnim pričakovanjem glede rasti prihodkov domačih podjetij pa napeljuje tudi podatek preteklega tedna, ki govori, da so prihodki od prodaje v industriji aprila 2018 na mesečni ravni višji za 0,4 odstotka, na letni ravni pa za 8,3 odstotka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine