Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Projekt, vreden dve milijardi funtov

Presečišče: Proizvajalec gospodinjskih aparatov Dyson bo v Singapurju izdeloval električne avtomobile.
Dyson bo razširil svojo ponudbo. FOTO Reuters
Dyson bo razširil svojo ponudbo. FOTO Reuters
Andrej Kotar
3. 11. 2018 | 12:00
2:42
Britansko podjetje, do zdaj znano predvsem po gospodinjskih aparatih, bo čez nekaj let v Singapurju začelo izdelovati električna vozila.

Podjetje Dyson s sedežem v Malmesburyju na jugu Anglije je znano predvsem po tem, da izdeluje gospodinjske aparate, na primer sesalnike za prah, različne ogrevalne naprave in sušilnike za lase. Lani so se prihodki podjetja povečali za 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, znašali so 3,5 milijarde funtov, čisti dobiček se je povečal za 27 odstotkov, znašal je do zdaj rekordnih 800 milijonov funtov.

V podjetju menijo, da so bili tako uspešni predvsem zaradi širitve v azijskih državah, kjer že zaposlujejo več tisoč delavcev. Iz podjetja so na začetku letošnjega leta sporočili, da namerava Dyson v prihodnjih nekaj letih izdelati električni avtomobil in da so za projekt že namenili dve milijardi funtov. Od tega bodo dvesto milijonov funtov vložili v raziskave in razvoj ter preizkušanje vozil, vendar do zdaj o samih vozilih javno še niso povedali veliko.

Iz Dysona so pred kratkim sporočili, da so se odločili, da bodo svoj novi električni avtomobil sestavljali v Singapurju. Podjetje se je odločilo za to državo, ker je tam našlo dovolj primerno usposobljenih strokovnjakov in ima tam na voljo učinkovito dobavno verigo za dobavo ustreznih sestavnih delov, poleg tega je Singapur tudi blizu trgov, na katerih Dyson že zdaj zelo uspešno prodaja svoje izdelke. Ustanovitelj podjetja je bil med kampanjo pred britanskim referendumom o brexitu zagrizen zagovornik brexita in je tudi pred kratkim zatrjeval, da Britancem ne bo prav nič škodilo, če bo Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, ne da bi se z njo o tem dogovorila.

Nekateri nasprotniki brexita sicer poudarjajo, da podjetje Dyson ne bo imelo takšnih težav kot nekateri drugi britanski proizvajalci avtomobilov, ker ne bo uporabljalo sestavnih delov iz drugih delov EU, ampak iz Azije, in menijo, da se je podjetje prav zato odločilo, da bo izdelovalo električna vozila v Aziji, ne pa, denimo, v domačem Malmesburyju, kakor so pričakovali mnogi v Veliki Britaniji. V Dysonu so seveda zatrdili, da to ni bil pravi razlog za odločitev o tem, da bodo avtomobile izdelovali v Aziji, in še dodali, da bodo prvo vozilo, ki bo pripravljeno za trg, v Singapurju predvidoma izdelali leta 2021.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine