Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Prodajno mrežo Renaulta v Sloveniji prevzema izraelska Taavura

Francozi po napovedih prodali avtomobilsko distribucijo v Sloveniji in tudi na Hrvaškem.
Prodajo Renaultovih avtomobilov v Sloveniji bo prevzela izraelska skupina Taavura. FOTO: Reuters
Prodajo Renaultovih avtomobilov v Sloveniji bo prevzela izraelska skupina Taavura. FOTO: Reuters
5. 4. 2022 | 17:10
6. 4. 2022 | 08:05
2:06

Kot je znano, se je francoski Renault pred časom odločil, da bo v okviru prestrukturiranja prodal nekatera podjetja, ki se v različnih državah ukvarjajo s prodajo njihovih avtomobilov, s čimer so mišljene znamke Renault, Nissan, Dacia in Alpine. To velja tudi za družbo Renault-Nissan Adriatic, ki pokriva več držav nekdanje Jugoslavije in bo po novem v delu Slovenije in Hrvaške v lasti izraelske skupine Taavura. Slednja je bila na tem območju delno prisotna že doslej, tudi z drugimi znamkami, na Hrvaškem imajo npr. v lasti podjetje Grand Auto, ki uvaža vozila znamk Ford in Hyundai.

Vsaj kar se tiče Slovenije, mora dogovor o prevzemu potrditi še agencija za varstvo konkurence, novi lastnik naj bi podjetje dejansko prevzel v začetku letošnjega poletja. Renault-Nissan Adriatic ima po podatkih družbe Ardi trenutno z vsemi znamkami pri avtomobilih skupaj 16 odstotkov trga, pri lahkih gospodarskih vozilih pa 20 odstotkov. Delež jim je upadel, lani je znašal še 19 in 32 odstotkov. V polnem letu 2021 so skupno prodali več kot 10.000 avtomobilov in 3.000 lahkih dostavnikov.

Taavura je podjetje, ki obstaja od leta 1948 in je po lastnih navedbah največja izraelska družba s področja cestnih prevozov in logistike,  avtomobilsko dejavnost v Srednji in Vzhodni Evropi ter regiji Adriatic pa ima 20 let. Še vedno gre za družinsko podjetje (60-odstotni lastniški delež), preostali delež imajo zunanji lastniki. Skupina upravlja avtomobilski, mobilnostni in logistični inovacijski center, v Izraelu pa imajo med drugim tudi lastne vrtine nafte in plina. Taavura ima več kot 6500 zaposlenih, celotna skupina pa okoli 15.000.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine