Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Prestukturirana Sava v konsolidacijo hotelov

Dolg Save naj bi s prodajo naložb znižal na 57 milijonov evrov.
Foto Jože Suhadolnik/Delo
Foto Jože Suhadolnik/Delo
20. 2. 2019 | 18:00
4:49
Ljubljana – Sava s prodajo delnic Gorenjske banke postopoma uresničuje načrt finančnega prestrukturiranja družbe, ki naj bi ga izpeljala do novembra letos. Hkrati pa išče poti za konsolidacijo dejavnosti upravljanja hotelov, s čimer bo postala največji igralec na tem področju pri nas.

Sava je sredi februarja v skladu z opcijsko pogodbo srbski AIK banki prodala skoraj 38 odstotkov delnic Gorenjske banke, s čimer je na njenem računu pristalo 43 milijonov evrov. Prodaja, ki je bila opravljena po ocenjeni likvidacijski vrednosti - 298 evrov za delnico, je del načrta finančnega prestrukturiranja, ki ga je Sava v okviru prisilne poravnave obljubila upnikom.

Del te kupnine, natančneje dobrih 10 milijonov evrov, naj bi menda konec meseca pristal tudi na računu imetnikov Savinih obveznic. Družba je izdala za 26 milijonov evrov obveznic, ki so bile zavarovane z delnicami Gorenjske banke. V Savi odgovarjajo le, da izvajajo aktivnosti za čimprejšnjo poplačilo upnikov,


Dezinvestiranje


Sava je v skladu z načrtom dezinvestiranja lani in predlani prodala tudi investicijske kupone podsklada Alta.si, ki s katerimi je iztržila 17,6 milijonov evrov. Družba v februarskem rednem poročilu navaja, da so učinki prisilne poravnave na plačilno sposobnost družbe, ki se nanašajo na prodajo premoženja in na odpise obveznosti, znašajo za 90 milijonov evrov.

Foto Jože Suhadolnik/Delo
Foto Jože Suhadolnik/Delo


V Savi pravijo, da so upoštevajoče tudi učinke odprodaje delnic Gorenjske banke v zadnjih letih s prodajami nestrateškega premoženja finančne obveznosti znižali za prek 205 milijonov evrov ter pri tem redno plačevali tudi obresti. »Finančne obveznosti Save bodo znašale okoli 57 milijonov evrov, pri čemer bo lastniški kapital znašal okoli 50 milijonov evrov,« dodajajo.

Prav zaradi zadolženosti in odprodaje naložb se že nekaj časa omenja, da ohranjanje Save kot krovne družbe ni več smiselno. A kot, je mogoče izvedeti, bi lahko Sava vendarle preživela. Sava je že lastnica Save Turizma, ki ima v lasti 14 hotelov z več kot 2000 sobami. Sava je tudi v postopku prevzema Hotelov Bernardin, kjer je nedavno svoj delež povečala na 55 odstotkov. Od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je namreč pridobila desetino delnic, ki jih je po neuradnih informacijah s Savo zamenjala za drugo premoženje; za katero niso razkrili. DUTB ima še četrtino delnic, Sava, ki so jo lastniki za prevzem Hotelov Bernardin lani dokapitalizirali, pa za končanje prevzema potrebuje še soglasje varuha konkurence.


Združevanje družb


V Savi zdaj po naših informacijah preigravajo različne scenarije konsolidacije hotelske dejavnosti, med drugim tudi združitev Save Turizma in Hotelov Bernardin s Savo, ki bi tako »preživela«. Težavo Savi pri tem lahko povzroča srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki ima v Bernardinu prek svojih družb več kot desetodstotni delež in ga Sava torej ne more iztisniti. »Glede na to, da aktivnosti povezane s povečevanjem lastniškega deleža v Hotelih Bernardin, še potekajo, nadaljnjih korakov ne moremo komentirati,« pravijo v Savi, ki je sicer v skoraj polovični lasti državnih lastnikov, vlada pa razmišlja celo o prevzemu Save. Ta bi namreč lahko postala tudi upravljavka Istrabenzovih hotelov, ki naj bi jih DUTB po sklepu vlade zasegla.



Sava bi s tem postala največja lastnica in upravljavka hotelov pri nas. Eden ključnih izzivov bo prenova hotelskih zmogljivosti. V zadnjih 2 letih so v družbi Sava Turizem za investicije namenili 26 milijonov evrov, od tega 12 milijonov lani, predvsem v Terme 3000 in nekdanji Hotel Golf. V letu 2019 pa načrtujejo večje prenove v skupni vrednosti 12 milijonov evrov v Kavarni Park na Bledu v Hotelu Park na Bledu. V Bernardinu pojasnjujejo, da je med največjimi investicijami je lanskoletna prenova sob v Grand hotelu Bernardin, ostala vlaganja so bila usmerjena v tehnična vzdrževanja in prenove nujne tehnične infrastrukture za zagotavljanje obratovalnih pogojev v hotelih, bazenih, kopališčih in okolici. V zadnjih petih letih znaša vložek približno 10 milijonov evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine