Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Presežnih delavcev manj, sindikat ostaja zaskrbljen

Gorenje je v predlogu za reševanje presežkov zmanjšalo načrt za odpuščanje, sindikat vztraja pri odgovornosti prejšnjega vodstva.
Žane Zeba, predsednik Konference sindikata SKEI Gorenje. FOTO: Bane Piano
Žane Zeba, predsednik Konference sindikata SKEI Gorenje. FOTO: Bane Piano
6. 6. 2019 | 11:06
6. 6. 2019 | 13:39
3:10
Velenje – Zaradi reorganizacije, prerazporejanja in ukinjanja neproduktivnih delovnih mest bo v Gorenju manj presežnih delavcev, a Konferenca sindikata SKEI Gorenje s tem ni zadovoljna. Predsednik Žan Zeba je sporočil, da vztrajajo, naj uprava, ki jo je postavil novi lastnik Hisense, ugotovi »odgovornosti tistih, ki so v preteklosti sprejemali napačne odločitve, zaradi katerih ima podjetje še danes težave«.
 
Po prvotnih napovedih, da bodo zaradi reorganizacije izmed 4212 zaposlenih v Velenju 1720 delavcem odpovedali pogodbe o zaposliti in obenem 1450 delavcem ponudili nove pogodbe, presežnih delavcev pa naj bi bilo okoli 270, se je obseg sprememb zmanjšal. Sindikati so se vrnili na pogajanja o merilih za reševanje presežnih delavcev, danes pa je sindikat sporočil, da so od delodajalca prejeli predlog programa razreševanja presežnih delavcev. »Na seznamu je 1481 presežnih delavcev, od katerih bo ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo prejelo 1377 delavcev,  preostalim 104 presežnim delavcem pa ne bo ponujena nova pogodba o zaposlitvi za ustrezno delo,« je pojasnil glavni sindikalist Zeba.


 
Glavni direktor Gorenja Chaou Liu je pred dnevi v (še neobjavljenem) pogovoru za Delo zagotovil, da bodo presežne delavce poskušali reševati z mehkimi metodami, torej z upokojevanjem in napotitvijo na čakanje na upokojitev na zavodu za zaposlovanje, sindikati pa morebitnih tovrstnih zagotovil danes ne omenjajo.
 
»Skrbi nas, da je to šele prvi korak in da se obetajo še dodatna odpuščanja, kar je popolnoma v nasprotju z optimističnimi napovedmi o dodatnem zaposlovanju in širitvi proizvodnje,« dodaja Zeba.
 
Niso pa v Gorenjevih sindikatih opustili zahteve, da novi lastnik in uprava ugotovi odgovornost vodilnih, ki so Gorenje privedli do tega, da mora odpuščati. »Način izvajanja socialnega dialoga v podjetju je skrb vzbujajoč. To smo opazili tudi pri pogajanjih o višini letošnjega regresa za letni dopust, ki jo je na koncu delodajalec enostransko določil brez podpisanega dogovora s sindikatom. Sklenitev zadnjega pa določa podjetniška kolektivna pogodba. Novi lastnik zaradi nekaterih potez, na katere imajo vpliv predvsem domači svetovalci, tvega izgubo velike naklonjenosti zaposlenih, ki jo je imel ob prevzemu,« opozarja Zeba in dodaja, da so nekateri predstavniki sindikata že prejeli anonimne grožnje, češ naj pazijo, kaj govorijo medijem.
 
V SKEI ocenjujejo, da so ob napovedanem odpuščanju večjega števila zaposlenih in nižjem regresu od lanskega optimistične obljube poslovodstva negotove.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine