Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Podarila mu je še dve leti

RTH: Vlada potrdila novelo, ki dokončno zaprtje RTH prestavlja na konec 2019, likvidacijo pa na 2020.
Rudnik Trbovlje Trbovlje 27.9.2016 [rudnik] Foto Tomi Lombar/delo
Rudnik Trbovlje Trbovlje 27.9.2016 [rudnik] Foto Tomi Lombar/delo
23. 11. 2018 | 15:01
23. 11. 2018 | 15:02
2:14
Ljubljana – Led je tudi pod Šarčevo vlado prebit: danes je ta na dopisni seji sprejela novelo zakona o Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH), s katero se zapiranje še zadnjega rjavega premogovnika v državi podaljšuje za leto dni - z letošnjega 31. decembra na konec 2019, še eno leto, do konca 2020, pa bo čas za likvidacijo podjetja. Novelo čaka še obravnava v državnem zboru.

Ivan Hršak, poslanec Desusa iz Zasavja, zagotavlja, da tokrat podpora noveli o RTH v DZ bo. Foto Arhiv Ih
Ivan Hršak, poslanec Desusa iz Zasavja, zagotavlja, da tokrat podpora noveli o RTH v DZ bo. Foto Arhiv Ih


Ivan Hršak, Desusov zasavski poslanec in predsedujoči Kluba zasavskih poslancev, pravi, da je podpora zakonski noveli, ki se ji pred meseci, v zadnjih izdihljajih Cerarjeve vlade, ni uspelo prebiti niti skozi parlamentarni odbor prejšnjega sklica poslancev, zdaj zagotovljena. »Podpira jo vsa koalicija.« V prejšnjem sklicu je novela sicer predvidela petletno podaljšanje RTH – na leto 2023; tokrat je, kot rečeno, obdobje, ko mora RTH jame dokončno zapreti in sanirati vse površine, za štiri oziroma tri leta krajše.

Novelo bodo obravnavali po skrajšanem postopku, z njo pa bo podjetju v zapiranju zagotovljenih še 3,1 milijona evrov. Najbolj pomemben del novele je monitoring rudniških površin, ki je iz zakona v preteklosti »čudežno« izpadel. Zdaj prehaja v pristojnost okoljskega ministrstva pod postavko okoljevarstveni nadzor rudniških površin po letu 2020, medtem ko bo finančna sredstva moralo zagotoviti ministrstvo za infrastrukturo. »Ministrica Bratuškova RTH tudi tokrat ni razočarala,« se je za Delo odzval direktor RTH Jani Žlak. Naj spomnimo: Bratuškova ni ostala gluha za zahteve zasavskih rudarjev niti v času zadnje stavke v 2014 v vlogi premierke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine