Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Opolnoči pocenitev pogonskih goriv

Kar devet odstotkov cenejši bencin in šest odstotkov cenejše dizelsko gorivo.
Cene goriv so najnižje odkar je država ponovno vzpostavila omejitve.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Cene goriv so najnižje odkar je država ponovno vzpostavila omejitve.  FOTO: Leon Vidic/Delo
19. 12. 2022 | 15:30
1:49

Opolnoči se bodo znova opazno pocenila pogonska goriva na bencinskih črpalkah izven avtocest. Najvišja dovoljena cena 95-oktanskega bencina se bo namreč znižala za 12,4 centa  na 1,242 evra, cena dizelskega goriva pa se bo znižala za 8,9 centa na 1,467 evra.

Polnjenje 50-litrskega rezervoarja bo tako od polnoči cenejše za 6,2 evra oziroma 4,45 evra. Za 9,7 centa se bo opolnoči pocenilo tudi kurilno olje, za liter bo treba odšteti 1,095 evra.

Cene omenjenih naftnih derivatov se od sredine junija v Sloveniji urejajo v skladu z uredbo, po kateri se vsaka dva tedna določijo najvišje dovoljenje cene pogonskih goriv, ki pa veljajo le na bencinskih črpalkah izven avtocest. Osnova za izračun najvišje dovoljene cene so povprečne borzne cene pogonskega goriva na evropskih blagovnih borzah. Tem se nato doda primerna marža prodajalcev in dajatve. Na enak način se vsaka dva tedna postavlja tudi najvišja dovoljena cena kurilnega olja.

Bencin je bil nazadnje tako poceni konec junija lani, ko so trgovci še prosto postavljali cene na črpalkah. Cene dizelskega goriva pa so bile nazadnje tako nizko februarja letos.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine