Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Od septembra bodo trgovine na vse praznike zaprte

Trgovina je dobila novo kolektivno pogodbo dejavnosti, ki trgovcem med drugim zvišuje plače.
Delodajalci in sindikati so se dogovorili o novi ureditvi delovnega časa. FOTO: Istockphoto
Delodajalci in sindikati so se dogovorili o novi ureditvi delovnega časa. FOTO: Istockphoto
16. 7. 2018 | 14:11
16. 7. 2018 | 15:44
2:40
Delodajalci in sindikati so danes podpisali novo kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije, saj bo sedanja potekla konec leta. Nova kolektivna pogodba bo začela veljati 15. avgusta letos, pod njo pa so se po nekajmesečnih pogajanjih podpisali Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) in Svet gorenjskih sindikatov kot predstavnika delavcev ter Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za trgovino in Gospodarska zbornica Slovenije – PTZ kot predstavniki delodajalcev.

Ključne novosti se nanašajo na delovni čas in plačilo za delo. Od 1. septembra bo veljalo določilo, da delavec lahko dela največ 20 nedelj v letu (zdaj 15 nedelj) in ne več kot dve nedelji v mesecu. Za delo v nedeljo bo dobil dodatek v višini 100 odstotkov bruto osnovne plače oziroma ustrezne urne postavke, vendar ne manj kot 6,05 evra na uro (zdaj 5,40 evra na uro).

Od istega datuma bodo trgovine zaprte vseh 15 praznikov v letu (zdaj deset praznikov). Izjeme od tega pravila so po novem natančneje določene: bencinski servisi, lekarne, maloobmejne prodajalne, družinska podjetja pa tudi dejavnosti, povezane s podporo potrošniku pri spletni prodaji, polnjenju prodajnih avtomatov, prodaji na stojnicah in tržnicah, v prodajalnah, ki zagotavljajo preskrbo gostov znotraj kampov ali izvajajo nastope, predstavitve ali prodajo pri poslovnih partnerjih, na sejmih ali prireditvah doma ali v tujini.

Varovane kategorije, na primer delavec, ki skrbi za otroka do treh let starosti, ostajajo, vendar jim delodajalec lahko po novem na njihovo izrecno pisno pobudo, ki jo lahko kadar koli prekličejo, omogoči tudi delo ob nedeljah.

S 1. januarjem 2019 se bodo najnižje osnovne plače od prvega do petega tarifnega razreda povišale za pet odstotkov, s 1. julijem 2019 pa še za dodatna dva odstotka na sedanjo osnovo. Za šesti in sedmi tarifni razred se bodo najnižje osnovne plače z letom 2019 povišale za deset odstotkov. Usklajevale pa se bodo tudi z inflacijo, in sicer prihodnje leto za višino več kot odstotek inflacije, naslednja tri leta pa do dva odstotka inflacije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine