Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Obrtnikom junija nižje pokojnine, skupščina tudi za zavarovalnico

 Najprej burno, potem enotno
Obrtniki, člani SOP bodo imeli nižje pokojnine. Foto Leon Vidic
Obrtniki, člani SOP bodo imeli nižje pokojnine. Foto Leon Vidic
13. 5. 2019 | 19:35
13. 5. 2019 | 19:56
2:03
Ljubljana – Skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov (Sop) je s 14 glasovi za in 10 proti izglasovala 30,4-odstotno znižanje poklicnih pokojnin. Ukrep bo začel veljati konec maja, nižje pokojnine bodo izplačali junija.

Na aprilski skupščini je bil rezultat 12 proti 12, obrtniki, ki so v sklad več desetletij vplačevali, so upali, da bodo svoje kolege lahko prepričali proti znižanju pokojnin. Medtem je uprava z Bojanom Jeanom na čelu opozarjala, da sistem, v katerega na leto dobijo približno 890.000 vplačil, izplačajo pa 9,4 milijona evrov pokojnin, ni vzdržen. Stisnila jih je še sprememba zakonodaje, država namesto šestih milijonov evrov refundacije pokojnin Sopu plačuje le še 0,6 milijona evrov. Jean napoveduje, da bodo tožbe proti državi nadaljevali, še vedno se bodo tudi pogajali: »Kar koli bomo dosegli, bomo vrnili kot dodatek k pokojnini.«

Medtem ko so nekateri obrtniki razočarani, je bil Jean pričakovano zadovoljen, je pa priznal, da je bilo na več kot osemurnem zasedanju tudi burno: »Sprva je bilo res nekaj vroče krvi, potem pa precej enotno.« Sklep, da lahko uprava v soglasju z nadzornim svetom sredstva Sopa prenese na zavarovalnico Avrio, kakšno drugo zavarovalnico ali da prekine in izplača rentna zavarovanja, ki jim jih je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) prepovedala izvajati, so namreč sprejeli soglasno. Kako se bodo odločili glede rentnih zavarovanj, še ni znano. Prav prenos sredstev je zmotil mnoge obrtnike, ki so prepričani, da je uprava Sopa ves čas izkoriščala milijone poklicnih pokojnin za vzpostavitev zasebne zavarovalnice Avrio.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine