Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nova pogodba s knapi

Po treh letih pogajanj so sindikati z delodajalci sklenili novo kolektivno pogodbo, a vprašanje plač je še odprto
Z leve predsednik SDRES Asmir Bećarević, predsednik EZS Marjan Eberlinc in predsednik SPESS Peter Bršek. FOTO: Brane Piano
Z leve predsednik SDRES Asmir Bećarević, predsednik EZS Marjan Eberlinc in predsednik SPESS Peter Bršek. FOTO: Brane Piano
17. 4. 2019 | 12:38
17. 4. 2019 | 16:23
1:51
Velenje - Kolektivna pogodba premogovništva Slovenije z vlado iz leta 1996 je danes dobila naslednico. Pogajanja s sindikati je tri leta vodil generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob, v imenu delodajalcev pa jo je podpisal Marjan Eberlinc, predsednik Energetske zbornice Slovenije (EZS).
 
Za delojemalce so jo podpisali reprezentativni Sindikat pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS), Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) in Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE). V njihovem imenu je pogajanja vodil predsednik SPESS Peter Bršek, poleg njega jo je že podpisal predsednik SDRES Asmir Bećarević, predsednik SDE Branko Sevčnikar pa je odsoten in jo bo podpisal kasneje.

Pogajanja so bila dolga in naporna, pogajalci so se sestali kar 144-krat, za rudarje so sindikalisti dosegli nekaj ugodnosti, nekaterim pričakovanjem pa so se morali odpovedati.

Bršek in Bećarević sta ob podpisu poudarila, da so se najbolj napornemu delu zaenkrat izognili. Tarifni del in priloga, torej plačni del pogodbe, bo začel veljati šele, ko ga bodo uskladili s podjetniškimi pogodbami na ravni Holdinga Slovenske elektrarne, Premogovnika Velenje in hčerinske družbe HTZ Velenje ter s splošnimi akti družb. Golob je zagotovil, da s tem ne bo težav in da sta obe pogodbi že skoraj v celoti usklajeni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine