Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

NKBM in DUTB postopoma prodajata Petrol

Nadzorniki Petrola imajo menda pomisleke glede nakupa Avantcarja.
Petrol poslovanje
Petrol poslovanje
25. 8. 2018 | 06:00
3:46
Ljubljana – Skoraj leto dni potem ko je kazalo, da bo lastništvo zamenjalo kar 16 odstotkov Petrola, večjih premikov še ni bilo. Slovaški J&T se z EBRD (še) ni uspel dogovoriti za prodajo, DUTB in Nova KBM pa, kot kaže, delnice postopoma prodajata prek borze.

V začetku lanske jeseni je slovaško-češka finančna skupina J&T Slovenski državni holding (SDH) in Petrol obvestila, da namerava začeti iskati kupca za slabih 12,8 odstotka svojih delnic. A J&T za zdaj ostaja največji posamični lastnik ljubljanske naftno-energetske družbe, čeprav v nadzorni svet niso uspeli imenovati svojega predstavnika.

Za del deleža J&T se že od jeseni po neuradnih informacijah zanima Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki bi menda kupila do pet odstotkov Petrola. Po zadnjih neuradnih informacijah se menda za zdaj nista uspela dogovoriti glede cene.
 

EBRD interesa ne zanika


V EBRD svojega interesa za Petrol že ves čas ne komentirajo, a ga tudi ne zanikajo. »Petrol je kakovostna družba s strateško vizijo in sposobnim menedžmentom. Mi smo sodelovali pri nakupu njihovih obveznic, ki so jih izdali lani. Nadaljnjih naložb v Petrol ne morem komentirati, saj družba kotira na borzi,« je v nedavnem pogovoru za Delo povedala regionalna direktorica za Hrvaško, Slovenijo, Madžarsko in Slovaško Vedrana Jelušić Kasić.

Vedrana Jelušić Kasić Foto Uroš Hočevar/Delo
Vedrana Jelušić Kasić Foto Uroš Hočevar/Delo


V J&T glede tega sploh ne dajejo odgovorov. Neuradno pa je mogoče izvedeti, da se jim s prodajo menda ne mudi več, saj so odstopili od naložbe, zaradi katere so lani potrebovali denar.

Lansko jesen je kupca za dva odstotka delnic Petrola začela iskati NKBM, ki pa je ta delež zdaj znižala le na 1,24 odstotka. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) svoj 1,73-odstotni delež zdaj po naših informacijah prodaja prek borze; od januarja letos je prodala dobrega pol odstoka delnic. Kupec pa ni bila država, čeprav se je še lani omenjala tudi ta možnost, delež so povečali predvsem tuji lastniki. Ne v NKBM ne v DUTB teh poslov ne komentirajo.
 

Pomisleki glede Avantcarja


Sveže objavljeni polletni rezultati kažejo, da je Petrol tudi letos uspešno posluje. Petrol hkrati vse bolj krepi dejavnosti, ki niso povezane z naftnimi derivati. Med njimi je tudi e-mobilnost, ki naj bi po sprejeti strategiji do leta 2022 ustvarjala že 6 odstotkov dobička iz poslovanja pred amortizacijo. Poleg širjenja mreže električnih polnilnic, naj bi bil del tega načrta tudi nakup družbe Avantcar, ki ponuja najem in souporabo avtomobilov. Nadzorni svet o tem menda še ni odločal, neuradno pa smo izvedeli, da imajo nekateri nadzorniki glede te naložbe pomisleke. Po naših iformacijah jih skrbi, ali bo ta model izposojevalnice e-avtomobilov finančno vzdržen in uspešen.

Francoski Autolib s podobnim modelom je namreč konec julija iz Pariza zaradi izgube umaknil e-avtomobile. Nadzornike menda skrbi, kako bo tak model uspešen v Ljubljani z manj kot 300.000 prebivalci, če ni ni bil v Parizu, ki jih ima samo v ožjem krogu skoraj 2,5 milijona. Na Petrolu informacij glede te naložbe ne komentirajo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine