Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nemška preiskava proti Hyundaiu in Kii

Spornih naj bi bilo 210.000 avtomobilov korejskega koncerna.
Tudi na skupino Hyundai je padel sum dizelske afere.

FOTO: Kim Hong Dži/Reuters
Tudi na skupino Hyundai je padel sum dizelske afere. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters
29. 6. 2022 | 08:52
29. 6. 2022 | 09:01
2:02

Nemško tožilstvo je v torek preiskalo več poslovnih prostorov predstavnikov južnokorejskih znamk Kia in Hyundai v Nemčiji in Luksemburgu, akcija pa je bila usklajena z evropskim uradom Eurojust. Gre za sum, da sta tudi ti dve znamki v avtomobilih z dizelskim motorjem uporabljali nedovoljeno programsko opremo za uravnavanje izpustov onesnaževal.

Kot so za agencijo Reuters navedli v tožilstvu, naj bi sporno opremo podjetja dobavili družbi Bosch in Delphi, slednja je danes del skupin BorgWarner. V podjetji Kia in Hyundai so izjavili le, da so bile preiskave res izvedene in da sodelujejo s tožilstvom.

Delnice skupine Hyundai-Kia so v današnjem trgovanju izgubile šest odstotkov, vlagatelji se seveda bojijo, da se bo preiskava še razširila in da bo to prizadelo njihovo poslovanje.

Kot je znano, je zaradi nedovoljene programske opreme v koncernu Volkswagen leta 2015 izbruhnila tako imenovana dizelska afera, ki je imela veliko neposrednih in posrednih posledic. Volkswagen je do danes za različne odškodnine v ZDA in Evropi plačal več deset milijard evrov (v Sloveniji tožniki še vedno niso prišli na svoj račun).

Sum je padel tudi na številne druge proizvajalce, ki pa v nasprotju z VW niso priznali nedovoljenega početja, je pa marsikatera znamka tudi plačala takšne ali drugačne odškodnine.

Hkrati je to pomenilo tudi postopen velik upad prodaje dizelskega pogona v avtomobilih, ki je v Evropi od nekdanjega polovičnega tržnega deleža upadel na kakih 20 odstotkov, s časom se je začel krepiti tudi evropski pritisk za popoln prehod na električna vozila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine