Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Moody's je zvišal bonitetno oceno HSE

Holding Slovenske elektrarne naj bi se tudi naprej učinkovito razdolževal in zelo zmerno investiral.
HSE ima višjo bonitetno oceno. FOTO: Blaž Samec/Delo
HSE ima višjo bonitetno oceno. FOTO: Blaž Samec/Delo
9. 9. 2019 | 11:07
9. 9. 2019 | 11:21
2:22
Bonitetna agencija Moody's je Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) povišala dolgoročno bonitetno oceno z Ba2 na Ba1. »S tem potrjuje, da bo skupina HSE kot vodilni proizvajalec električne energije v Sloveniji sposobna izpolnjevati finančne obveznosti in vzdrževati kreditne kazalnike na ustrezni ravni,« pravijo v HSE.
 
Moody's pričakuje, da se bo HSE v prihodnjih letih še naprej učinkovito razdolževal, in sicer ob predpostavkah ugodnega gibanja cen električne energije, ki je posledica naraščajočega povpraševanja po električni energiji na Balkanu, ohranjanja cen ogljičnih kuponov vsaj na sedanjih ravneh (25 evrov na tono) ter zmernih investicijskih izdatkov in odsotnosti izplačevanja dividend.

Ob nedavni predstavitvi nacionalnega energetskega in podnebnega načrta je Stane Merše iz IJS sicer poudaril, da je predvideno, da bodo cene ogljičnih kuponov do 2030 zrasle na vsaj 38 evrov na tono. Poleg tega HSE za ohranjanje ocene ne bo mogel v napovedana velika vlaganja, zlasti v hidroelektrarne.

Stojan Nikolić, generalni sirektor HSE. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Stojan Nikolić, generalni sirektor HSE. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

 
Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, je z izboljšanjem ocene zadovoljen, saj to kaže na dobro delo v preteklosti. »Izboljšanje bonitetne ocene je za skupino HSE potrditev uspešnosti pri izpolnjevanju postavljenih ciljev v preteklosti in hkrati tudi potrditev ustreznosti postavljenih ciljev za prihodnost. Z višanjem bonitetnih ocen nam vsekakor raste ugled tako doma kot v mednarodnem okolju, s tem pa bomo našo vizijo še lažje izpolnjevali. V poslovnem, finančnem in trgovalnem pogledu torej ostajamo ugledna skupina, ki v celoti in pravočasno izpolnjuje zadane obveznosti. Naši prihodnji načrti so zastavljeni ambiciozno in prizadevali si bomo ostati ena največjih in najuspešnejših slovenskih poslovnih skupin,« pravi Nikolić.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine