Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Minister Vrtovec napoveduje obnovo cest in železnic

Prihodnje leto v modernizacijo primorske železniške proge
Jernej Vrtovec napoveduje obnovo cest, saj jih je 40 odstotkov v slabem stanju. Foto Jože Suhadolnik
Jernej Vrtovec napoveduje obnovo cest, saj jih je 40 odstotkov v slabem stanju. Foto Jože Suhadolnik
9. 10. 2020 | 12:57
9. 10. 2020 | 20:21
2:24
Ljubljana - Prvič v zgodovini Republike Slovenije ima proračun ministrstva za infrastrukturo za prihodnje leto več kot milijardo evrov sredstev. Ključni projekti financirani iz proračuna bodo obnova cest in železnic, denimo gorenjske proge, prihodnje leto se začne tudi modernizacija primorske proge med Divačo in Ljubljano, je napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Ministrstvo za infrastrukturo bo imelo po predlogu proračuna, ki ga bo potrjeval državni zbor, na voljo 1,066 milijarde evrov. Za investicijsko vzdrževanje in gradnjo državnih cest proračun namenja 183,7 milijona evrov, kar je 75 milijonov evrov več kot sprejeti proračun in 40 milijonov evrov več od predvidene letošnje realizacije. Za investicije na železnicah so predvideni 304 milijoni evrov, kar je okoli 80 milijonov evrov več od predvidenega letošnjega in lanskega obsega investicij na tirih.

»To pomeni dodaten zagon za slovensko gradbeništvo in celotno slovensko gospodarstvo,« je včeraj dejal minister: »Imamo načrte, kako pohitriti obnovo železniškega omrežja, ki spominja na zelo star muzej na prostem. V prihodnjih tednih bomo predstavili načrt razvoja javne železniške infrastrukture ter upravičenost novih regionalnih prog. Pogovarjamo se o dvotirnosti proti Kranju, Domžalam in Kamniku ter Grosuplju, pa tudi o novi progi proti Vrhniki. S tem bomo zmanjšali pritisk na cestah proti Ljubljani in prispevali k trajnostni mobilnosti.«

Glede gradnje tretje razvojne osi je dejal, da so v medresorsko usklajevnaje poslali resolucijo, s katero bo z direkcije za infrastrukturo na Dars prenesla traso hitre ceste od Gorjancev proti Metliki in Črnomlju. Gradnja tretje razvojne osi – in sicer manjšega dela – se prične prihodnji teden na severnem delu. Prihodnji teden bodo tudi začeli s postavitvijo daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bo omogočil vzpostavitev prve povezave z madžarskim prenosnim omrežjem in izboljšal zanesljivost delovanja slovenskega energetskega sistema, je dejal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine