Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Minister jezen, SD in SMC pa v laseh

Kadrovsko kupčkanje: Gospodarski minister Počivalšek bi imel državno sekretarko iz SD, njegova SMC se s tem ne strinja
kdaj sta se že sprli SD in SMC
kdaj sta se že sprli SD in SMC
22. 9. 2018 | 06:18
3:55
Minister Zdravko Počivalšek vztraja, da bo Eva Štraus Podlogar državna sekretarka, saj "tvorijo dobro ekipo in jo želi imeti zraven", pravijo na gospodarskem ministrstvu. Svojo stranko SMC je zato prosil, naj se poskuša dogovoriti s SD, iz katere je Štraus Podlogarjeva. Strankarsko kupčkanje z mesti državnih sekretarjev ni bilo uspešno. Povzročilo je dodatno slabo voljo v odnosih med strankama.

V SMC so odločni. Še enega mesta državnega sekretarja SD ne bo dobila, napovedujejo. Temperaturo med strankama, ki sta si sicer precej v laseh še iz časov Cerarjeve vlade, je tokrat dvignilo trgovanje z mestom državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu.



SD namreč ni sprejela predloga SMC, da bi mesto državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu zasedel njihov kader Nejc Brezovar, v zameno pa bi gospodarskemu ministru pustili, da obdrži Evo Štraus Podlogar, državno sekretarko za turizem, s katero je minister sodeloval že v prejšnjem mandatu. Štraus Podlogarjeva je tako trenutno »parkirana« na direktoratu za turizem.

Brezovar je bil pod Cerarjevo vlado najprej svetovalec v kabinetu premiera, nato pa je presedlal na sekretarsko mesto na ministrstvo za javno upravo. Veljal je za enega najambicioznejših mladih politikov SMC ter tudi za lobista v ozadju, predvsem v energetiki.


 

SMC: SD je dobila dovolj


SD ima zdaj devet državnih sekretarjev, SMC pa osem. Desetega državnega sekretarja SD, ki kadre črpa iz svojega širokega kadrovskega bazena, ustvarjenega v desetletjih obstoja, ne bo dobila. »V SD so s svojimi ljudmi trgovali na vseh straneh, samo z nami ne, državnega sekretarja na ministrstvu, ki sodi pod okrilje SMC, pač ne bodo dobili,« napovedujejo sogovorniki iz najožjega kroga Mira Cerarja. »Minister za gospodarstvo je res prosil, da se poskušamo s SD nekako zmeniti, pa se ni dalo, v zameno nam niso ponudili niti enega mesta državnega sekretarja,« dodajajo. SMC je na okopih tudi zaradi sekretarskih mest na ministrstvu za zdravje. »Šarec nam je rekel, naj predlagamo ime, a ga naša stranka ne bo dala. Naše mnenje o aktualnem zdravstvenem ministru Samu Fakinu je tako ali tako znano,« je mogoče slišati iz vrst SMC.

Eva Štraus Podlogar je že uspešno sodelovala s Počivalškom, zato jo hoče za svojo državno sekretarko še naprej. Foto Leon Vidic
Eva Štraus Podlogar je že uspešno sodelovala s Počivalškom, zato jo hoče za svojo državno sekretarko še naprej. Foto Leon Vidic

 

Eva Štraus Podlogar že razburjala


Državna sekretarka, ki je v mandatu prejšnje vlade pokrivala področje turizma, je tako ena od kadrovskih zadev, ki trenutno razburjajo koalicijo. Mediji so se z njeno kariero že ukvarjali. Leta 2015 je bila vršilka dolžnosti direktorice direktorata za turizem, ker ni prišla skozi sito uradniškega sveta, ta je namreč v prvem poskusu ni potrdil kot primerno kandidatko za vodenje direktorata za turizem in internacionalizacijo. »Tisti, ki so vam te informacije dali, so dejavno vplivali na to, da ni šla skozi to sito. Enkrat bo že šla! Na našem ministrstvu se bo nehala politizacija in tukaj bodo delali tisti, ki se spoznajo na stroko, ne pa najrazličnejši podporniki političnih strank. In za tem trdno stojim in nosim odgovornost za to, kar počnem,« nam je takrat dejal minister Zdravko Počivalšek.

kdaj sta se že sprli SD in SMC
kdaj sta se že sprli SD in SMC

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine