Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Metair odstopil od nakupa Taba – v vodo padel 300 milijonov evrov vreden posel

Metair se umika zaradi visoke volatilnosti in padca vrednosti turške lire in južnoafriškega randa, ki sta najpomembnejši valuti za Metair, ter rastočih stroškov financiranja na obeh trgih.
​Tab na Koroškem zaposluje okoli 900 delavcev in še okoli 400 v tujini. FOTO: Blaž Samec/Delo
​Tab na Koroškem zaposluje okoli 900 delavcev in še okoli 400 v tujini. FOTO: Blaž Samec/Delo
Mateja Kotnik, STA
20. 8. 2018 | 09:32
20. 8. 2018 | 10:26
3:33
Mežica – Iz tovarne akumulatorskih baterij Tab v Mežici so sporočili, da so prekinili pogovore o strateškem povezovanju z južnoafriško družbo Metair. V vodo je s tem padel posel, vreden 300 milijonov evrov. 

Metair se umika zaradi visoke volatilnosti in padca vrednosti turške lire in južnoafriškega randa, ki sta najpomembnejši valuti za Metair, ter rastočih stroškov financiranja na obeh trgih.

»V luči trenutne finančne nestabilnosti v Južnoafriški republiki in Turčiji se želi Metair kratkoročno osredotočiti na optimizacijo poslovanja svojih obstoječih naložb,« so sporočili v izjavi za javnost, pod katero je podpisan direktor Taba Bogomir Auprih.

V Tabu poudarjajo, da zaradi pogovorov o morebitni prodaji podjetja družbi Metair niso prilagajali svoje strategije in zato prekinitev posla ne bo vplivala na njihovo poslovanje in odločitve. Razvojno pot družbe nameravajo nadaljevati samostojno, dolgoročno pa ostajajo odprti za pogovore o strateškem povezovanju v panogi.

Metair ne bo kupil Taba. FOTO: Blaž Samec/Delo
Metair ne bo kupil Taba. FOTO: Blaž Samec/Delo


Prav zaradi pogovorov o potencialnem strateškem povezovanju so delničarji na skupščini prejšnji teden potrdili predlog, da lanski dobiček v višini 22,6 milijona evrov ostaja v družbi oziroma se nameni za rezerve in da se izvede umik lastnih delnic.

Kot je v sredo po skupščini sicer prvič javno pojasnil Auprih, so jih v dogovarjanja za sklenitev potencialnega partnerstva z južnoafriško družbo Metair privedle globalne razmere na trgu baterij, hkrati pa je bila neobvezujoča ponudba južnoafriške družbe zanje »zadosti zanimiva«, prepričala jih je zaradi kupnine in obvladovanja tehnologije litij-ionskih baterij.


Kako naprej?


Po odhodu Metaira s pogajalske mize se kratkoročno v Mežici ne bo zgodilo nič. Družba ima jasno zastavljene poslovne cilje do konca leta. Preseči želijo lanske, rekordne poslovne rezultate tako po obsegu prodaje kot po višini dobička. A dolgoročno bodo potrebovali večjega, kapitalsko močnega partnerja, saj sami nimajo ne kapitalskih ne človeških virov za razvoj litij-ionskih baterij.

Kako dolgo življenjsko dobo imajo svinčene, ne zna napovedati nihče. »To je vprašanje za kristalno kroglo,« je bolj v šali, malo pa tudi zares prejšnji teden dejal Bogomir Auprih.



Tab Mežica, kjer proizvajajo startne baterije in industrijske celice, je ena najuspešnejših koroških družb, ki zadnja leta dosega rekordno poslovanje. Lani je družba ustvarila za 270 milijonov evrov prodajnih prihodkov in 22,6 milijona evrov čistega dobička.

Prodala je 2,9 milijona kosov startnih baterij in 1,5 milijona kosov industrijskih celic. Dobiček celotne skupine Tab pa je lani dosegel 29,6 milijona evrov ob prodajni realizaciji 326 milijonov evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine