Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Lucid, tekmec Tesle

Presečišče: Savdska Arabija v razvoju električnih avtov stavi ne Lucid, ki bo imel avto šele 2020
Lucid avtomobile šele razvija, prvega tržnega nameravajo ponuditi leta 2020. Foto Reuters
Lucid avtomobile šele razvija, prvega tržnega nameravajo ponuditi leta 2020. Foto Reuters
Andrej Kotar
23. 9. 2018 | 12:00
2:41
Savdska Arabija bo s svojim državnim premoženjskim skladom vložila milijardo dolarjev v ameriško zagonsko podjetje Lucid, ki razvija in izdeluje električna vozila.

Ameriškega proizvajalca avtomobilov Lucid so ustanovili leta 2007 v kalifornijskem mestu Newark in sprva je izdeloval samo akumulatorje za avtomobile in avtobuse. Podjetju se je nato pridružilo več strokovnjakov, ki so pred tem delali za avtomobilska podjetja Mazda in Tesla ter druge znane avtomobilske blagovne znamke, tako da je Lucid pred nekaj leti začel razvijati prototip razkošnega električnega avtomobila, imenovanega lucid air. Avtomobil so prvič javno predstavili leta 2016 in napovedovali, da ga bo na trgu mogoče kupiti čez dve leti, vendar se je nato razvoj avtomobila ustavil zaradi pomanjkanja naložbenih sredstev. Lucid zdaj zaposluje od 200 do 300 ljudi in do letošnjega poletja so mu vlagatelji namenili 131 milijonov dolarjev.

V podjetju so letos poleti začeli govoriti o tem, da se pogovarjajo s savdskim državnim premoženjskim skladom, ki razmišlja, da bi vložil sredstva v Lucid, in prejšnji teden so iz Lucida dokončno potrdili, da se je sklad res odločil vložiti milijardo dolarjev v njihovo podjetje.

Savdska Arabija je ustanovila državni premoženjski sklad, da bi diverzificirala svoje gospodarstvo in se lažje rešila odvisnosti od prihodkov od nafte, ki bodo še nekaj časa najpomembnejši vir prihodkov te bližnjevzhodne države. Predstavniki sklada so medijem povedali, da nameravajo tudi v prihodnje izkoriščati prav takšne razvojne priložnosti, kakršna je naložba v podjetje Lucid, saj z njimi spodbujajo inovacije in tehnološki razvoj, poleg tega takšne naložbe pomagajo uresničevati najpomembnejšo nalogo njihovega sklada – diverzificirati gospodarstvo Savdske Arabije.

V Lucidu bodo lahko z naložbo savdskoarabskega sklada dokončno razvili svoje prvo električno vozilo, ga preizkusili in zgradili tovarno v ameriški zvezni državi Arizona. Svoje prvo vozilo bodo tako predvidoma ponudili na trgu leta 2020 in pričakujejo, da bodo čez nekaj let zmogli izdelati do 50.000 avtomobilov na leto. Lucid se namerava tudi v prihodnje posvečati predvsem razkošnim električnim avtomobilom in z njimi tekmovati za delež na trgu električnih vozil prihodnosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine