Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Lek Prevalje opušča proizvodnjo antibiotikov

Z družbo TAB naj bi podpisali pismo o nameri za prodajo nove zgradbe in možnost zaposlitve nekaterih Lekovih sodelavcev.
Lek znoraj Novartisa spreminja svojo vlogo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Lek znoraj Novartisa spreminja svojo vlogo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Marjana Kristan Fazarinc, Janez Tomažič
1. 10. 2019 | 12:00
1. 10. 2019 | 12:41
2:38
Ljubljana – V Sloveniji bo Lek vzpostavil Novartisov globalni operativni center, ki je menda del Novartisovih tehničnih dejavnosti. Lekova lokacija Prevalje bo predvidoma do konca leta 2021 iz proizvodne lokacije postala del tega novoustanovljenega centra.

Po naših informacijah naj bi Lek z družbo TAB podpisal pismo o nameri za prodajo njihove nove Prevaljske zgradbe, ki predvideva tudi možnost zaposlitve za nekatere Lekove sodelavce. V okviru procesa preoblikovanja načrtujejo postopno prenehanje proizvodnje antibiotika na Prevaljah, ki bo predvidoma zaključeno v dveh letih.

Več o tem, kaj naj bi se zgodilo na Prevaljah, bo uprava Leka predstavila jutri delavcem na Prevaljah.
 

V ZDA upadanje dobičkonosnosti generične farmacevtske industrije


Kot je znano, je Novartis v letu 2018 prodal portfelj trdnih izdelkov v ZDA – transakcija naj bi bila zaključena v prihodnjih nekaj tednih –, saj se zaradi cenovnih pritiskov v ZDA z izdelki, proizvedenimi v Evropi, ne bo dalo več prav veliko tekmovati v segmentu trdnih izdelkov. Novartis se je za prodajo odločil, ker je ocenil, da bo to v nekaj letih domena indijskih in kitajskih podjetij. V zadnjem času se namreč povečuje prodor kitajskih in indijskih podjetij na ameriški trg, kar povzroča dodaten pritisk na ceno. Na dolgi rok bi se zaradi omenjenega na Prevaljah zmanjševala proizvodnja.
 
Poleg vsega tega se generična farmacevtska industrija na ameriškem trgu v zadnjih letih sooča z upadanjem dobičkonosnosti. Zaradi konsolidacije farmacevtskih distributerjev kar 85 odstotkov ameriškega trga danes obvladujejo tri velike konsolidirane skupine, s čimer se je močno okrepil pritisk na cene. Kot je znano, so marca 2013 trije veliki farmacevtski distributerji (Walgreen, Alliance Boots in Amerisource-Bergen) oblikovali desetletno mednarodno zavezništvo; decembra 2013 je drugi največji ameriški veletrgovec Cardinal Health sklenil podobno zavezništvo z drugim velikim distributerjem, CVS Caremark; januarja 2014 pa je ameriško farmacevtsko podjetje kupilo Celesio, največjega dobavitelja za EU.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine