Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Christine Lagarde na ljubljanski tržnici pred odločitvijo o obrestnih merah

Predsednica Evropske centralne banke je pred zasedanjem pri nas obiskala središče Ljubljane, krepijo se ugibanja o znižanju obrestne mere.
Predsednica ECB Christine Lagarde in guverner BS Boštjan Vasle sta se sprehodila po središču Ljubljane. FOTO: Daniel Novakovič/STA
Predsednica ECB Christine Lagarde in guverner BS Boštjan Vasle sta se sprehodila po središču Ljubljane. FOTO: Daniel Novakovič/STA
STA, M. J.
15. 10. 2024 | 11:45
15. 10. 2024 | 11:53
3:07

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde se v okviru dogajanja pred sejo sveta ECB, ki bo četrtek na Brdu pri Kranju, v Sloveniji mudi na vljudnostnem obisku. V spremstvu guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta si je ogledala središče Ljubljane, popoldne se bo srečala s premierom Robertom Golobom.

Svet ECB se vsako leto sestane tudi zunaj Frankfurta in veseli jo, da jih tokrat gostijo v Sloveniji, je v izjavi za medije na ljubljanski tržnici dejala Lagardova. »Na tržnico sem prišla, ker pokaže utrip države in lokalno proizvodnjo, poleg tega pa vedno preverim cene. To mi pove veliko o razmerah v državi,« je povedala.

Ljubljansko tržnico je danes obiskala tretjič v zadnjih štirih ali petih letih. »Preverila sem nekaj izdelkov, ki jih poznam, na primer avokado. Njegove cene so primerljive s cenami drugod po Evropi. Cene lokalnih pridelkov zaradi zgodnje ure še niso prikazane, vendar sem prepričana, da so glede na neverjetno kakovost izdelkov razumne. Inflacija se je namreč precej znižala,« je dejala.

Vasle: Pred nami so pomembne odločitve

V Banki Slovenije so po Vasletovih besedah veseli in počaščeni, da lahko gostijo Christine Lagarde in druge visoke goste. »Pred nami so pomembne razprave glede naših nadaljnjih korakov in tudi pomembne odločitve. Naša odločitev bo zagotovo novica, ki bo odmevala na globalni ravni, velike posledice pa bo imela tudi za naše prebivalce. Nekateri varčujejo, drugi imajo posojila, tretji se odločajo za investiranje. Kar se bomo odločili v četrtek, bo pomembno za vse,« je dejal.

Vse bolj uveljavljeno mnenje je, da bo svet ECB na zasedanju na Brdu pri Kranju znižal ključno obrestno mero. Če se bo res odločil za znižanje, bo to drugo zaporedno in tretje v nizu po daljšem obdobju visokih obrestnih mer, kar je bil eden od ukrepov v boju proti visoki inflaciji.

Depozitno obrestno mero, po kateri banke nalagajo sredstva pri centralnih bankah območja z evrom in je po novem referenčna za denarno politiko, je svet ECB septembra znižal za 0,25 odstotne točke na 3,50 odstotka, še bolj je znižal osrednje evrske obrestne mere. Pred tem je junija vse osrednje obrestne mere znižal za 0,25 odstotne točke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine