Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kriminalka v Javni razsvetljavi

Razlogi za zamenjavo uprave so slabo poslovanje družbe, opuščanje dolžnega ravnanja, nenamenska poraba sredstev in prikrivanje starih grehov.
Kako lahko podjetje s toliko koncesijami v državi posluje negativno? FOTO: Aleš Černivec
Kako lahko podjetje s toliko koncesijami v državi posluje negativno? FOTO: Aleš Černivec
10. 7. 2018 | 04:00
11. 7. 2018 | 09:38
4:30
Ljubljana – Pred jutrišnjo skupščino Javne razsvetljave smo pridobili zapisnik nadzornega sveta družbe, ki pojasnjuje, zakaj je prišlo do hitre zamenjave uprave z dolgoletnim ključnim kadrom Goranom Bojovićem na čelu in delno tudi, zakaj hoče večinski lastnik, sklad Frozaria, Javno razsvetljavo dokapitalizirati.

Na skupščini bosta sklad Frozaria, ki ga upravlja CEE Equity Partners, in Gaddoel Holdings odločala o trimilijonski dokapitalizaciji Javne razsvetljave. Kot smo že pisali v Delu, je bilo ob tem ključno vprašanje, kako lahko podjetje s toliko koncesijami po vsej državi posluje negativno. Del odgovora se gotovo skriva v razlogih za ekspresno zamenjavo Gorana Bojovića in Stanka Furlana na vrhu družbe. Nadzorni svet ju je ekspresno odstavil kar na korespondenčni seji. Za predsednika uprave pa (začasno) imenoval predsednika nadzornega sveta Igorja Hržića, za člana uprave pa Marka Dimkovskega.


Kakšni so očitki


»Goran Bojović se odpokliče z mesta predsednika uprave družbe s takojšnjim učinkom, in sicer zaradi hujših kršitev obveznosti,« se glasi začetek sklepa nadzornikov. Velik učinek na slab poslovni izid ima gradbeni projekt C0, vreden 28 milijonov evrov, za katerega je družba pričakovala, da bo prinesel približno tri milijone k EBITDA. Ta projekt je bil ključen za finančno stabilnost družbe, Bojović in Furlan pa pogodb nista izpolnila skladno z dogovorjeno strategijo, so bili enotni nadzorniki. V šestih mesecih za projekt nista pridobila niti potrebnih bančnih garancij.

Javna razsvetljava se je v Divači lotila 1,45 milijona evrov vrednega projekta, ki naj bi prinesel maržo, ki »ni nižja od 10 odstotkov«. V dveh mesecih se na podlagi predstavitve projekta, ki jo je pripravil Bojovićev projektni vodja, na projektu napoveduje 3-odstotna izguba. Nadzornike je razjezilo, da Bojović ni »podal nobenega pojasnila za takšno hitro in veliko negativno spremembo v dobičkonosnosti«.

Zdaj že nekdanji upravi so očitali slabe rezultate v letih 2016 in 2017, predvsem na račun zelo slabe realizacije prihodkov. Uprava je brez vednosti in predvidenih pisnih odobritev porabila tri milijone posojila. Uprava tudi ni opravila določenih kadrovskih sprememb, ki so jih zahtevali nadzorniki.


Stari grehi


Kot smo pisali, je zamenjava namenjena tudi čiščenju okostnjakov v omarah. Nekaj so jih popisali tudi v razlogih za zamenjavo.
Javna razsvetljava je (pred leti) izplačala skoraj 400.000 evrov za JRI projekt. In to brez kakršnekoli spremljajoče dokumentacije in kakršnekoli dokumentirane koristi za družbo. »Predplačilo do danes še vedno ni bilo utemeljeno, niti ni bilo povrnjeno, niti niso bila opravljena nobena dejanja za povrnitev tega plačila,« so zapisali nadzorniki.

JRI projekt, ki ga je do marca vodil Miha Mohorko, se je vmes preimenoval v projekt Neal, direktor pa je od marca Aleksandar Nešić. Aprila so podjetju ukinili bančni račun, na sodišču pa ima tožbo za slabih 130.000 evrov. Podjetje je v zadnjih petih letih od dobrega poslovanja, prek milijona in pol prihodkov v letu 2013 in 50.000 dobička padlo na okoli 300.000 letnih prihodkov in izgubo 175.000 in 17.000 evrov v letih 2015 in 2016.

Zgodba z družbo L-263, d. d., ima podobne elemente kot z JRI projektom. Družba se je vmes preimenovala v nepremičninsko podjetje Neal Real, v lasti Neal investa. V strukturi slednjega so bili med letoma 2008 in 2012 tudi Miha Mohorko, poleg njega pa še Goran Bojović ter brata Matej in Tadej Počivavšek, ki so bili prej tretjinski lastniki Javne razsvetljave in ki so jo prodali kitajskemu skladu. Tudi Neal Real ima zaprte račune in ga je pred potopom prevzel Aleksandar Nešić, ki vse bolj spominja na slamnatega lastnika.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine