Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Krah gospodarske rasti v Turčiji

Slabe napovedi: Azijska država je v tehnični recesiji
Turkish President Tayyip Erdogan greets muftis at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, October 15, 2018. REUTERS/Umit Bektas - RC1C004B79F0 Foto Umit Bektas Reuters
Turkish President Tayyip Erdogan greets muftis at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, October 15, 2018. REUTERS/Umit Bektas - RC1C004B79F0 Foto Umit Bektas Reuters
STA
11. 12. 2018 | 20:14
1:58
Turška gospodarska rast se je precej upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada od julija do septembra na letni ravni zvišal za 1,6 odstotka, potem ko je bila rast v drugem četrtletju 5,2-odstotna. Rast sta dušili kriza s padanjem vrednosti lire in visoka inflacija.

Če je država na letni ravni dosegala rast BDP, pa se je ta na četrtletni ravni skrčil. Gospodarska aktivnost v tretjem trimesečju se je zmanjšala za 1,1 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčijo že dlje časa pestita valutna kriza in naraščajoča inflacija. Lira je od začetka leta v primerjavi z dolarjem izgubila 40 odstotkov vrednosti. Posledice valutne krize se kažejo predvsem v upadu domače potrošnje in investicij. Inflacija se je medtem oktobra povzpela najviše v zadnjih 15 letih. Cene življenjskih potrebščin so se zvišale za 25,24 odstotka, novembra pa se je rast upočasnila in v povprečju dosegla 21,62 odstotka. Še januarja je imela država 10,35-odstotno inflacijo. Ekonomist pri družbi Capital Economics s sedežem v Londonu Jason Tuvey je opozoril, da bo turško gospodarstvo v četrtem četrtletju verjetno vstopilo v tako imenovano tehnično recesijo. To pomeni njegovo nazadovanje v dveh zaporednih četrtletjih na četrtletni ravni. Ankara je sicer septembra znižala oceno gospodarske rasti za letos na 3,8 odstotka. Lani se je tamkajšnje gospodarstvo okrepilo za 7,4 odstotka.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine