Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ko rajši prodaš manj avtomobilov

Stellantis: Če ne gre prodaja električnih, se za manj izpustov morda skrči prodaja bencinskih.
Jean-Philippe Imparato, Stellantis: Bo že kmalu zmanjšal proizvodnjo bencinskih avtomobilov? FOTO: Marco Alpozzi/LaPresse/Sipa USA
Jean-Philippe Imparato, Stellantis: Bo že kmalu zmanjšal proizvodnjo bencinskih avtomobilov? FOTO: Marco Alpozzi/LaPresse/Sipa USA
26. 10. 2024 | 05:00
26. 10. 2024 | 14:07
4:14

Eden od dveh velikih evropskih avtomobilskih koncernov, Stellantis, razmišlja o zmanjšanju proizvodnje avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje, da bi izpolnil cilj bistveno manjših izpustov ogljikovega dioksida, ki so predpisani za prihodnje leto. To se dogaja po tem, ko je izvršni direktor Carlos Tavares nedavno zatrdil, da podjetje, drugače kot nekateri tekmeci, nasprotuje kakršnimkoli sprostitvam ali odlogom pri spremembah emisijskih pravil, češ da jih bodo oni izpolnili in da jim za to ne bo treba plačati kazni.

image_alt
Dongfeng se širi iz Kitajske, tudi pri nas

Kot je znano, v Evropski uniji prihodnje leto začne veljati obveza, da povprečna emisija ogljikovega dioksida v prodanih avtomobilih ne sme presegati 95 g/km. To je precejšnje zmanjšanje od še letos dovoljenih 106 g/km.

Novoimenovani evropski operativni direktor skupine Stellantis Jean-Philippe Imparato (prej je vodil znamko Alfa Romeo) je po pisanju več zahodnih avtomobilskih medijev, ki povzemajo Automotive News Europe, izjavil, da bo moral Stellantis prihodnje leto podvojiti svoj delež električnih avtomobilov na 24 odstotkov celotne prodaje, da bi dosegel zahtevano mejo. Če pa bo povpraševanje po njih ostalo na sedanji ravni, je zanje edini način, da dosežejo cilj in se izognejo plačilu glob, zmanjšanje proizvodnje vozil na klasični pogon.

Jean-Philippe Imparato, Stellantis: Bo že kmalu zmanjšal proizvodnjo bencinskih avtomobilov? FOTO: Daniele Mascolo Reuters
Jean-Philippe Imparato, Stellantis: Bo že kmalu zmanjšal proizvodnjo bencinskih avtomobilov? FOTO: Daniele Mascolo Reuters

Pravila EU sicer določajo, da mora proizvajalec, ki bo zahtevo presegel, plačati zajetno denarno kazen (95 evrov za preseženi gram pri prodanem vozilu), bilanco CO2 si lahko popravi tudi tako, da kupi emisijske odpustke pri proizvajalcih, ki s tem nimajo težav, kot je Tesla. Tretja možnost je zmanjšanje proizvodnje modelov z motorjem na notranje zgorevanje, če se pač povpraševanje po njihovih električnih vozilih ne bo povečalo. Stellantis očitno razmišlja v zadnji smeri, saj naj bi Imparato izjavil, da bi se krčenje proizvodnje modelov z notranjim zgorevanjem pri njih lahko začelo že 1. novembra, in potrdil, da je njegova prva naloga uskladiti proizvodnjo za vozila, ki bodo prodana v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Ob tem omenimo zanimiv podatek, da je bil že v nedavno objavljeni septembrski avtomobilski prodaji prav Stellantis tisti, ki se mu je celotna prodaja v Evropi najbolj zmanjšala, za 26 odstotkov.

Imparato ni bil bolj konkreten, na katerih evropskih trgih bi morebiti zmanjšali prodajo bencinskih in dizelskih avtomobilov, če že, bi za ustrezen učinek to morali storiti v kaki od večjih držav oziroma držav, kjer so njihove prodajne količine velike.

Je pa vse skupaj precej zapleteno, vsaj nam se zdi tako. V Italiji ima na primer Stellantis pomembne tovarne avtomobilov, znamk Fiat, Alfa Romeo, Jeep, toda tamkajšnje proizvodne količine so bile že doslej majhne, daleč od načrtovanih. V tovarni v Pomiglianu d'Arcu so nedavno prekinili proizvodnjo klasično gnanega »starega« fiata pande, kar bi sodilo v zgoraj opisani scenarij. Vendar so prekinili tudi proizvodnjo električnega fiata 500 v tovarni Mirafiori v Torinu, za katerega bi si glede na povedano mislili, da ga za manjše emisije potrebujejo. A se ne prodaja dobro, je izrazito predrag. Stellantis si po drugi strani poskuša pomagati z mešano družbo s kitajskim podjetjem Leapmotor, v Evropi (ne pri nas) začenja prodajati dva električna modela, posebej stavijo na malega leapmotorja T03, zraven je še en malce večji športni terenec na elektriko. Kot je razumeti, naj bi se vse to štelo v Stellantisove prodajne in emisijske številke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine