Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ko bom velika, bom letalska mehaničarka

Z razglasitvijo Rosane Kolar za inženirko leta 2022 se je končala peta izvedba projekta, namen katerega je navduševanje mladih deklet za tehnične poklice.
Diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka Rosana Kolar je inženirka leta 2022. FOTO: Andrej Križ
Diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka Rosana Kolar je inženirka leta 2022. FOTO: Andrej Križ
10. 1. 2023 | 20:00
11. 1. 2023 | 13:18
7:56

S slavnostno razglasitvijo prejemnice naslova Rosane Kolar se je končal že peti izbor inženirke leta, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade in partnerjev. Namen projekta je navduševanje mladih, predvsem deklet, za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Kar 119-članska komisija, ki so jo sestavljale nominiranke, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev, je med desetimi kandidatkami kot tisto, ki je lahko največji zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, da se bodo lažje odločale za perspektivne inženirske poklice, prepoznala Rosano Kolar. Kipec je inženirki leta 2022 podelila njena predhodnica dr. Nataša Kovačevič. V nagovoru je izpostavila pomembnost heterogenosti ekip in uravnoteženosti spolov za njihovo dobro delovanje, pametno rast, okrepitev virov znanja in boljšo konkurenčnost gospodarstva. Letošnje nominiranke je spomnila: »Vse ste navdih mlajšim generacijam in lahko ste ponosne nase. Pomembno je, da mladim predstavimo vlogo in prispevek inženirk in inženirjev k razvoju družbe.«

image_alt
Vzornice so navdih pri izbiri inženirskega poklica

Ne sme nas biti strah mnenja okolice

Kolarjeva je diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, s čimer je uresničila svoje poklicne sanje, saj je materi že pri 11 letih naznanila: »Ko bom velika, bom letalski mehanik!« Delovne izkušnje je začela pridobivati pred šestimi leti in kot pomočnica letalskega mehanika opravljala preprostejša dela letalskega vzdrževanja, lani pa je pridobila svojo prvo licenco, s katero lahko opravlja mehanična dela na letalih tipa airbus A320 family.  

»Odličnega inženirja ne sme biti strah mnenja okolice, saj je včasih prav to ovira pri nadaljnjem razmišljanju. Verjamem, da so mladi danes z odločnostjo, odgovornostjo, vztrajnostjo ter jasno postavljenimi cilji lahko kos predsodkom o 'ženskih' in 'moških' poklicih,« pravi ena redkih žensk v Sloveniji, ki opravlja poklic mehaničarke potniških letal.

Žirija letošnjega izbora je v njeni vztrajnosti, samozavesti in trdni prepričanosti o svojem poslanstvu prepoznala svojevrstno pionirko dela v letalstvu, na področju, s katerim so povezani globoki stereotipi. Rosana je vzor mladim dekletom, da bodo tudi same svoje inženirske sanje že zgodaj ponosno oznanile in jim brez oziranja na mnenje okolice neutrudno sledile.

Nominiranke za inženirko leta 2022 FOTO: Andrej Križ
Nominiranke za inženirko leta 2022 FOTO: Andrej Križ

»Radovednost, sočutje, vztrajnost – vse to so danosti, ki jih imamo inženirke in inženirji. A pot do uspeha ni preprosta. Prirojene danosti običajno ne zadoščajo. Potrebujemo nekaj več. Vedno sem imela podporo zvestega spremljevalca, strica iz ozadja, ki me nikoli ne zapusti. Ta stric iz ozadja je znanje. Imamo ga vse inženirke in inženirji. To je naša moč, ki nam je nihče in nikoli ne more vzeti,« je v nagovoru poudarila ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, ki je bila nominiranka prve generacije izbora za inženirko leta, leta 2019.

Mladi so z odločnostjo, odgovornostjo, vztrajnostjo ter jasno postavljenimi cilji lahko kos predsodkom o 'ženskih' in 'moških' poklicih, verjame Rosana Kolar. FOTO: Andrej Križ
Mladi so z odločnostjo, odgovornostjo, vztrajnostjo ter jasno postavljenimi cilji lahko kos predsodkom o 'ženskih' in 'moških' poklicih, verjame Rosana Kolar. FOTO: Andrej Križ
Medeja Lončar, direktorica Siemensa Slovenija, predsednica uprave Siemensa Hrvaška in direktorica Siemensa Srbija, pobudnica izbora Inženirka leta, je opozorila, da je med inženirji na globalni ravni samo 16,5 odstotka žensk, v Sloveniji se na tehniške študije vpiše ena dijakinja na dva dijaka. »Zakaj ne bi bilo nekoč v bližnji prihodnosti poklicno razmerje med inženirkami in inženirji 50-50, kot je po strukturi rojstev? Deklice, ki so jim inženirke leta vzor, nam dokazujejo, da se premikamo v pravo smer. Hkrati vemo, da družbena pot do cilja ni niti premočrtna niti kratka,« je povedala, napredek pa opaža tudi Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo, pod okriljem katerega poteka izbor za inženirko leta. Vedno več in vedno boljši dijaki in dijakinje se vpisujejo na fakultete STEM.

Izkoristiti potencial obeh spolov

Slavnostna govornica na prireditvi je bila predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar. Poudarila je pomen prepoznavanja in spodbujanja talentov v državi, saj le tako lahko enakopravno in samozavestno sedimo za mizo s tehnološko razvitejšimi državami in odlično razumemo jezik tehnologije, od katere smo vitalno odvisni. Ekonomska moč in kapital ter z njima možnost vplivanja in odločanja namreč nezadržno sledita tistim, ki obvladujejo tehnologije.

Pomembno je, da talente obravnavamo enakopravno, kajti nespametno, če ne nevarno je, da bi prezrli polovico prebivalcev. »Stereotipi in predsodki o moških in ženskih poklicih so škodljivi, zato moramo najprej vsak sam ter nato tudi kot družba poskrbeti, da postanejo del preteklosti. Zgledujmo se po tistih, ki premikajo meje!« je poudarila.

Priznanje je inženirki leta podelila predsednica države Nataša Pirc Musar. FOTO: Andrej Križ
Priznanje je inženirki leta podelila predsednica države Nataša Pirc Musar. FOTO: Andrej Križ

Razstava inženirskih dosežkov

Na dogodkih v Cankarjevem domu je letos prvič potekal tudi Inženirski Expo, razstava izbranih vodilnih izdelkov slovenske predelovalne industrije, ki so jo organizatorji pripravili skupaj z EIT Manufacturing, Spiritom Slovenija in Siemensom Slovenija.

Izbor v projektu Inženirka leta je letos potekal petič, podjetja so do zdaj za priznanje nominirala že več kot 170 inženirk. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in v šolskih centrih že od leta 2012 navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.  

Naslov inženirka leta so do zdaj prejele Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Mobility, Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab, Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka v Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in raziskovalka ter predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, prva s tem naslovom pa je bila Dora Domajnko, razvojna inženirka v podjetju RLS merilna tehnika.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine