Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Kitajska že plačuje neposredno

Na Kitajskem in v Indiji je že več kot četrtina plačil neposrednih in popolnoma elektronskih, v Evropi in ZDA (še) vedno uporabljamo kartice.
Neposredna plačila so na Kitajskem prodrla tudi v vsakdan. Ulični glasbenik Nie Hailiang v podhodu v Pekingu sprejema prispevke mimoidočih digitalno, preko aplikacij Alipay in WeChat.

FOTO: Adek Berry/AFP
Neposredna plačila so na Kitajskem prodrla tudi v vsakdan. Ulični glasbenik Nie Hailiang v podhodu v Pekingu sprejema prispevke mimoidočih digitalno, preko aplikacij Alipay in WeChat. FOTO: Adek Berry/AFP
16. 9. 2024 | 08:00
4:16

V nadaljevanju preberite:

Obseg plačil, ki se opravijo digitalno med dolžnikom in upnikom (in torej ne gredo »skozi« banko v obliki nakazila), se bo letos povečal za 11 odstotkov, v obdobju do leta 2028 pa bo rasel s povprečno 11,4-odstotno stopnjo, ocenjuje svetovalna družba Capgemini.

Načini plačevanja, ki smo jih še pred leti imenovali »alternativni«, postajajo vse bolj splošno sprejeti. Digitalne denarnice, kot so apple pay, google pay, alipay ali paypal, ki so jih najprej razvili za poravnavanje in sprejemanje plačil na spletu, vse pogosteje omogočajo tudi plačevanje v »fizičnem« svetu, saj jih sprejema vse več prodajnih mest v trgovini na drobno in storitvah.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine