Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Japonska z ukrepi proti plastičnim odpadkom

To temo bodo izpostavili na vrhu G20, ki bo konec junija v Osaki.
Japonska je po številu prebivalcev druga največja proizvajalka plastičnih odpadkov na svetu. FOTO: Reuters
Japonska je po številu prebivalcev druga največja proizvajalka plastičnih odpadkov na svetu. FOTO: Reuters
M. F. K., STA
31. 5. 2019 | 11:44
31. 5. 2019 | 13:32
2:45
Ljubljana - Japonska je danes napovedala ukrepe za zmanjšanje morskih plastičnih odpadkov. Dežela vzhajajočega sonca si želi to temo izpostaviti tudi na vrhu 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), ki bo 28. in 29. junija v Osaki, pri tem pa postati vodilna država pri razreševanju tega problema.

"Plastični odpadki v oceanih bodo ena od tem sporeda vrha G20, kot gostitelji srečanja pa bomo prevzeli pobudo za razreševanje tega problema," je po poročanju STA dejal japonski premier Shinzo Abe. Njegov ministrski zbor je že sprejel paket politik, s katerimi namerava zagristi v žgoč problem plastičnih odpadkov. Tako še ni sprejeta časovnica za oblikovanje zakonodaje, ki bo narekovala implementacijo ukrepov.

Japonska je po številu prebivalcev druga največja proizvajalka plastičnih odpadkov na svetu; pred njo so le ZDA. Tretje največje gospodarstvo na svetu ima sicer visoko stopnjo recikliranja, a zaostaja pri zmanjševanju porabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Japonska naj bi do leta 2035 reciklirala 100 odstotkov vse na novo proizvedene plastike. FOTO: Brane Piano/Delo
Japonska naj bi do leta 2035 reciklirala 100 odstotkov vse na novo proizvedene plastike. FOTO: Brane Piano/Delo


Japonska vlada zato zdaj načrtuje začetek zaračunavanja plastičnih vrečk pri trgovcih. V mnogih državah po svetu je treba za takšne vrečke že nekaj časa plačevati. Svet EU je ravno ta mesec potrdil direktivo, ki omejuje plastiko za enkratno uporabo po vsej uniji. Prepoved bo od leta 2021 veljala predvsem za izdelke, za katere so na voljo okolju bolj prijazne alternative, med njimi za plastične krožnike, vatirane palčke in slamice.

Ne glede na to pa Japonska računa, da bo do leta 2035 reciklirala 100 odstotkov vse na novo proizvedene plastike. Pri tem promovira uporabo biorazgradljivih alternativ.

Tokio v zvezi s tehnologijo recikliranja in druge infrastrukture predvideva tudi podporo južnovzhodnim azijskim državam.
Globalno gledano v morju vsako leto pristane okoli osem milijonov ton plastičnih odpadkov. Japonski delež naj bi znašal med 20.000 in 60.000 ton. Mikroplastika naj bi absorbirala nevarne kemikalije. Te se nato kopičijo pri uživalcih - ribah, pticah in drugih živalih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine