Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Po Economistu smo drugi najboljši pri boju z zdravstveno krizo

Predstavniki gospodarstva s predsednikom vlade in gospodarskim ministrom so se sestali na delovnem posvetu.
Predsednik SMC, Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ljubljana, 1. december 2021 FOTO: Leon Vidic/Delo
Predsednik SMC, Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ljubljana, 1. december 2021 FOTO: Leon Vidic/Delo
6. 1. 2022 | 17:36
7. 1. 2022 | 08:19
3:47

Predsednik vlade Janez Janša in drugi ministri so se popoldne na Brdu pri Kranju sestali na delovnem posvetu s predstavniki gospodarstva. Razpravljali so o epidemioloških razmerah v državi ter morebitnih dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 oziroma porasta števila okužb z različico omikron.

Kaj so povedali po sestanku

S predstavniki gospodarstva so se dogovorili, da naj bo delo v kritičnih službah organizrano tako, da v primeru večjega obsega karanten ne bo zloma sistema. Kritične so, denimo, storitve.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo: »Z gospodarstvom smo iskali možnosti za varno delo pri porastu števila okužb, o višjih cenah energije in naložbah. Letošnja gospodarska rast BDP bo med štirimi in petimi odstotki. Naše napore je prepoznal The Economist, ki je izračunal, da smo drugi najboljši pri boju z zdravstveno krizo. Slišali smo pohvale in pozive. Govorili smo tudi o tem, kako pridobiti delovno silo iz tujine, pa tudi, kako izkoristiti potencial upokojencev. Ministrstvo za gospodarstvo skupaj z ministrstvom za infrastrukturo išče rešitve na področju energetike.« Glede obveznega cepljenja je povedal, da se zavzema za pristop PC in da obvezno cepljenje še ne pomeni prisilnega cepljenja.

Janez Poklukar, minister za zdravje, je ocenil trenutno stanje covida-19 oziroma prodora različice omikron. Minister priporoča oblikovanje dveh ali treh ekip in zračenje ter napoveduje striktno uporabo pogoja PCT. Testiranje se priporoča v najširši obliki, akcijo cepljenja bodo nadaljevali, tečejo pogovori z različnimi zbornicami, denimo kmetijsko, trgovinsko.

Poklukar je komentiral uvoz okužb iz Srbije (trenutno je 117 pozitivnih), kjer so turisti silvestrovali. Minister obžaluje, da se organizatorji izletov niso ničesar naučili.

Kakšna so bila pričakovanja pred sestankom

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka je ob prihodu na delovni posvet izrazil pričakovanje, da jih bo vlada seznanila s stanjem v državi ter z razmišljanji glede morebitnih nadaljnjih ukrepov.

»Z naše strani želimo prispevati k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi,« je dejal in dodal: »Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka.«

image_alt
Poklukar: Zasedenost v bolnišnicah je pri nas najvišja v EU

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh se boji ponovnega zaprtja države. Tega si namreč slovensko gospodarstvo v tem trenutku ne more privoščiti, pa naj bo zdravstvena kriza še tako huda.

Če bo zdravstvena stroka vztrajala pri zaprtju države, potem se mora vlada po Mehovih besedah zavedati, da bo morala poiskati sredstva, s katerimi bo pomagala gospodarstvu preživeti, tako kot je v letu 2020 in delno v letu 2021.

image_alt
Brodnjak pri Logarju išče podporo za širitev na Hrvaško

Janša se je pred odhodom na Brdo pri Kranju srečal tudi s predsednikom uprave NLB Blažem Brodnjakom. Ta mu je predstavil poslovanje NLB v letu 2021 in predstavil načrte za letos, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Epidemične razmere se v zadnjem času spet zaostrujejo – to sicer velja za celotno Evropo in svet –, število okužb z novim koronavirusom se v zadnjih dneh giblje okoli 4000 na dan, kar je največ od sredine lanskega novembra. Skrbi hitro širjenje bolj nalezljive koronavirusne različice omikron.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine