Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Izdaja zelenih obveznic raste po skoraj 80 odstotkov na leto

Trg obveznic: Tudi v slovenskem okolju obstaja interes po finančnih virih, ki promovirajo trajnostni razvoj.
Zelene obveznice za zelene projekte. FOTO Reuters
Zelene obveznice za zelene projekte. FOTO Reuters
Branko Železnik, Ljubljanska borza
23. 7. 2018 | 20:00
2:28
Ljubljanska borza se je s pridružitvijo mednarodni iniciativi borz za razvoj in promocijo trajnostnih virov financiranja Sustainable Stock Exchange Initiative (SSE), ki deluje v okviru Združenih narodov, odločila aktivno delovati pri promociji financiranja socialnih, družbeno koristnih in okoljevarstvenih projektov. Z izdajo socialnih in zelenih obveznic razvijamo »zeleni trg«, ki bo deloval v okviru večstranskega sistema trgovanja (MTF) SI ENTER.

z Foto D
z Foto D


Kaj je zelena obveznica? Gre za običajno projektno obveznico, ki pa v svojem prospektu in načinu financiranja upošteva načela zelene obveznice (Green Bond Principles – GBP). Izdane so za financiranje zelenih projektov in zagotavljanje integritete »zelenega trga«. Z upoštevanjem načel GBP se izdajatelji zavezujejo k preglednosti, točnosti in celovitosti informacij, ki investitorjem zagotavljajo, da bodo sredstva investirana v enega od projektov trajnostnega razvoja okolja.

Slovenski trg zelenega in socialnega financiranja je še na začetku svojega razvoja, pri nas je bila do zdaj izdana zgolj ena zelena obveznica. V svetu pa je trend precej drugačen. Zeleni trg se vse od začetka, ko je leta 2007 Evropska investicijska banka izdala prvo zeleno obveznico, pospešeno razvija. Na letni ravni znaša prirast izdaj zelenih obveznic skoraj 80 odstotkov in danes obsega že okoli 150 milijard dolarjev skupne vrednosti izdaj. Po napovedih ZN naj bi skupna emisija vseh svetovnih zelenih obveznic do leta 2020 znašala že več kot 1000 milijard dolarjev.

j Foto D
j Foto D


Odkar v okviru Ljubljanske borze deluje partnerski sistem, ki izdajateljem ponuja vsakovrstno pomoč, povezano s financiranjem, opažamo, da tudi v domačem ekonomskem okolju obstaja velik interes po tovrstnih načinih financiranja. Slovenci smo ne nazadnje zelo socialno in ekoljsko ozaveščeni in dobro skrbimo za svojo zeleno deželico.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine