Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Intesa Sanpaolo z nakupom banke UBI med največje v Evropi

Mednarodna bančna skupina s sedežem v Torinu izzvala tekmece s presenetljivo, skoraj pet milijard evrov vredno prevzemno ponudbo za banko iz Bergama.  
Intesa Sanpaolo (na sliki sedež v Torinu) s prevzemom banke UBI postaja največja v Italiji. Foto: Stefano Rellandini Reuters
Intesa Sanpaolo (na sliki sedež v Torinu) s prevzemom banke UBI postaja največja v Italiji. Foto: Stefano Rellandini Reuters
19. 2. 2020 | 14:00
1:32
Ljubljana - Konsolidacija evropskih bank, ki jo spodbujajo regulatorji na čelu z ECB, je očitno v polnem teku tudi v Italiji. Tamkajšnja bančna skupina Intesa Sanpaolo za skoraj 4,9 milijard evrov kupuje konkurenčno banko UBI iz Bergama, sicer četrto največjo posojilodajalko v državi. 

Velikanka s sedežem v Torinu in s tržno kapitalizacijo 45 milijard evrov bi s prevzemom pridobila tri milijone novih komitentov in postala po bilančni vsoti največja banka v Italiji in sedma največja v Evropi, upravljala pa bi za prek 1100 milijard evrov premoženja svojih strank. 

Po objavi novice je italijanski bančni indeks porasel za 3,5 odstotka, precej pa sta se zvišala tečaja delnic obeh bank. S prevzemom, ki ga mora potrditi ECB, v Intesi načrtujejo, da bi na leto pridobili za 730 milijonov evrov iz naslova sinergije.

Na drugi strani pa, kot izpostavlja tudi Financial Times, torinske bankirje, ki jih vodi Carlo Messina, čaka tudi še usklajevanje s sindikati, saj združitev predvideva tudi rezanje vsaj 5000 delovnih mest. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine