Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Indra Nooyi zapušča vodenje PepsiCo

Profil: s svojim zgledom je utrla pot na vodilna mesta tudi drugim Indijcem v ZDA
Indra Nooyi spada med najvplivnejše poslovne ženske na svetu. FOTO: Reuters
Indra Nooyi spada med najvplivnejše poslovne ženske na svetu. FOTO: Reuters
Andrej Kotar
11. 8. 2018 | 12:00
2:52
Dolgoletna voditeljica družbe PepsiCo, ene največjih proizvajalk pijač na svetu, se namerava po dvanajstih letih na čelu družbe upokojiti.

Indra Nooyi se je rodila v indijskem mestu Madras in po študiju na indijskem inštitutu za menedžment v Kalkuti je nadaljevala študij na poslovni šoli ameriške univerze Yale. Po opravljenem študiju je med drugim pridobivala izkušnje v ameriškem podjetju za poslovno svetovanje Boston Consulting Group in telekomunikacijskem podjetju Motorola.

Leta 1994 se je pridružila eni največjih svetovnih proizvajalki pijač PepsiCo in leta 2001 napredovala do položaja finančne direktorice, leta 2006 pa je postala izvršna direktorica v podjetju. Nooyijeva je dolga leta usmerjala globalno poslovno strategijo in nadzirala prestrukturiranje podjetja ter svoje delo opravljala zelo uspešno. Od leta 2006, ko je Nooyijeva prišla na čelo podjetja PepsiCo, do danes se je vrednost delnic podjetja povečala za 78 odstotkov in njeno uspešno vodenje so opazili tudi drugi v poslovnem svetu, saj se je Nooyijeva med drugim redno pojavljala na seznamu 100 najvplivnejših žensk, ki ga vsako leto sestavlja revija Forbes, pa tudi revija Time jo je uvrščala na svoj seznam najvplivnejših ljudi na svetu.

Dvainšestdesetletna Nooyijeva je pred tednom dni javno sporočila, da namerava zapustiti vodilni položaj v Pepsiju in se upokojiti. Nooyijeva, ki je v Pepsiju zaposlena že 24 let in velja za eno najvplivnejših žensk v poslovnem svetu, navdihuje številne Indijce, ki so ponosni na to, da ji je uspelo zasesti najvišji položaj v enem največjih podjetij na svetu in zelo uspešno opravljati svoje delo.

Mnogi poudarjajo, da je utrla pot drugim Indijcem, ki so se v zadnjem času uveljavili na najvišjih položajih v svetovno pomembnih podjetjih in med katerimi še posebno izstopata Satya Nadella, vodja Microsofta, in Sundar Pichai, izvršni direktor Googla. Nooyijeva je postala tudi pomemben zgled za Indijke, ki se v konservativni indijski družbi praviloma odpovedujejo poslovni karieri, ker morajo skrbeti za otroke in družino, Nooyijeva pa je med drugim postala znana po tem, da je večkrat javno spregovorila o težavnem ohranjanju ravnotežja med službenimi in družinskimi obveznostmi.

Nooyijevo bo 3. oktobra letos na položaju izvršnega direktorja podjetja PepsiCo nasledil 54-letni Ramon Laguarta, prav tako dolgoletni uslužbenec podjetja PepsiCo, v katerem zaseda različne visoke položaje že 22 let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine