Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Imre Balogh se vrača, tokrat v vrh hranilnice Lon

Predsednik uprave Lona Jaka Vadnjal in član uprave Bojan Mandič sta odstopila iz osebnih razlogov.
FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo
18. 12. 2019 | 09:30
18. 12. 2019 | 09:59
3:35
Ljubljana – Predsednik uprave Lona Jaka Vadnjal in član uprave Bojan Mandič sta iz osebnih razlogov odstopila z omenjenih funkcij, so potrdili v Lonu. Nadzorni svet je za nadomestnega člana uprave za obdobje največ šestih mesecev imenoval nekdanjega šefa slabe banke Imreja Balogha, ki je moral ta položaj zapustiti zaradi afere s preprodajo zemljišča v Logatcu, za člana uprave pa Mitjo Muhiča.

Imre Balogh FOTO: Tomi Lombar/Delo
Imre Balogh FOTO: Tomi Lombar/Delo

Nadzorni svet Lona vodi Igo Gruden, v njem pa sedijo še Christoph Geymayer, Miha Šlamberger, Anton Rop in Tomaž Kern. Balogh je bil v preteklosti šef izredne uprave Probanke, v kateri je takrat sedel tudi Gruden, ki je zdaj direktor upravljanja terjatev v Družbi za upravljanje terjatev bank. V Lonu zatrjujejo, da se upravljanje hranilnice nemoteno nadaljuje: »Nadzorni svet bo takoj začel tudi postopek za imenovanje uprave s polnim mandatom, za kar je pogoj pridobljeno dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje funkcije člana uprave banke.«



V Banki Slovenije, ki ima Lon že nekaj časa pod drobnogledom tudi zaradi lastniškega dogajanja, nadzorniških postopkov zaradi obveznosti varovanja zaupnih informacij ne razkrivajo. Pojasnjujejo pa, da zakon o bančništvu za primere, ko uprava nima vsaj dveh članov uprave, nadzornemu svetu omogoča, da za obdobje največ šest mesecev imenuje nadomestne člane uprave, ki za opravljanje funkcije v navedenem obdobju ne potrebujejo dovoljenja Banke Slovenije. V roku šestih mesecev pa mora nadzorni svet imenovati stalne člane uprave, ki morajo pridobiti dovoljenje Banke Slovenije.


Kylin prodal delež


Spremembe se dogajajo tudi na lastniški strani Lona, iz katerega bi se lahko umaknil sklad Kylin Prime Group. Po naših informacijah je moral Kylin po odločbi Banke Slovenije do ponedeljka odprodati nekaj več kot 60-odstotni delež delnic Lona, s katerimi je presegal kvalificiran delež, za katerega nima soglasja regulatorja. Kylin, ki je, potem ko je približno 70-odstotni delež Lona razpršil na osem lastnikov, zdaj spet lastnik dobre polovice hranilnice, nekaj delnic pa še mora pridobiti. Odvetnik Kylina Pavle Pensa je za Delo potrdil, da je Kylin delnice v ponedeljek prodal novemu kupcu z odložnim pogojem, da pridobi dovoljenje Banke Slovenije za prevzem Lona. Menda gre za finančno institucijo iz tujine, Pensa pa njenega imena na željo kupca noče razkriti, dokler ne pridobi dovoljenja regulatorja.

Kot smo poročali, Kylin ni dobil soglasja bančnega regulatorja, ker mu ni uspelo dokazati izvora denarja, za katerim menda stoji kitajski kapital. Po naših informacijah je malo možnosti, da bi v prihodnje sploh dobil dovoljenje za prevzem hranilnice.

Ali bo Lon s prodajo pod odložnim pogojem zadostil zahtevam Banke Slovenije, ki je Lonu že odvzela glasovalne pravice nad desetimi odstotki, v centralni banki ne povedo. Banka Slovenije pa ima tri možnosti:
  • Kylinu lahko podaljša rok za izvršitev odločbe, za kar je menda zaprosil,
  • Kylinu lahko odvzame tudi vse delničarske pravice,
  • kršiteljem lahko izreče globo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine