Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Hoteli Bernardin bodo še upravljali San Simon

Modra zavarovalnica in KAD oddali najugodnejšo ponudbo za nakup Simonovega zaliva - Posle morajo potrditi banke upnice
Naselje San Simon premore 7 hektarjev zemljišč in 406 hotelskih sob. Foto Boris Šuligoj
Naselje San Simon premore 7 hektarjev zemljišč in 406 hotelskih sob. Foto Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
5. 6. 2018 | 18:00
5. 6. 2018 | 21:34
4:13
Izola - Modra zavarovalnica in Kapitalska družba (KAD) sta oddali najugodnejšo ponudbo za nakup turističnega resorta San Simon v Izoli, ki je zdaj sestavni del skupine Hoteli Bernardin. Po naših informacijah je Agencija za varstvo konkurence že soglašala s skoraj sklenjenim poslom. Potrditi ga morjao še banke upnice, kar naj bi se zgodilo v mesecu ali dveh. Navkljub prodaji bodo z resortom še naprej upravljali Hoteli Bernardin.

V Hotelih Bernardin so odgovorili, da so postopki prodaje resorta San Simon in Salinera Strunjan še v teku in da ne morejo komentirati prodajnih postopkov do njihove uresničitve. Iz Kapitalske družbe so odgovorili, da preučuje različne naložbene priložnosti za investiranje v naložbene nepremičnine, med katerimi je tudi hotelsko naselje San Simon.

Iz Modre zavarovalnice pa so odgovorili: »Glede na trenutno visoke cene klasičnih finančnih instrumentov (obveznic, delnic...) ocenjujemo nepremičnine kot zanimivo naložbeno priložnost. Nepremičnine so tudi zanimiva alternativna oblika klasičnim naložbam pokojninskih skladov in v tujini so običajni sestavni del portfelja pokojninskih skladov. Vsako tako naložbo skrbno preučimo z vidika pričakovanih donosnosti in tveganj, upoštevaje tudi vse stroške. Nakup hotelov San Simon je v teku, zato konkretnejših informacij ne moremo razkrivati. Omenjene nepremičnine nas zanimajo zgolj kot naložba, dejavnost upravljanja prepuščamo specialistom. Članom pokojninskih skladov pa želimo dolgoročno zagotavljati primeren donos in s tem višjo dodatno pokojnino.«
 

San Simon gre v »sell and lease back«


Po naših neuradnih informacijah bodo Hoteli Bernardin resort prodali po sistemu "sell and lease back", kar pomeni, da bodo po prodaji še naprej upravljali s San Simonom. Predstavniki kupcev so namreč prepričani, da Hoteli Bernardin zdaj nadvse uspešno poslujejo. Višine kupnine nihče ne pove, zagotovo pa se bo cena sukala okoli 10 milijonov evrov. Toda kupci naj bi v naslednjih letih še dokapitalizirali in izboljšali hotelsko infrastrukturo. Naselje premore 71.500 kvadratnih metrov površine in 406 ležišč v dveh hotelih in petih depandansah, imajo center dobrega počutja, restavracije, plažo in športna igrišča. Redno imajo zaposlenih 40 delavcev.

Salinera pa ima 60.000 kvadratnih metrov površine, 490 ležišč v hotelu in apartmajih in prav tako 40 zaposlenih. Prodaja Salinere je v manj določeni fazi. Zanjo naj bi prejeli nekaj milijonov evrov manj. Oba resorta skupaj ustvarita dobro četrtino od vseh 28,6 milijona evrov prihodkov skupine Bernardin.

Če bodo Hoteli Bernardin, ki so lani usvarili 4,34 milijona evrov EBITDA in skoraj 900.000 evrov čistega dobička, letos prodali San Simon, bodo svojo zadolženost zmanjšali na 16 do 17 milijonov evrov. Če bo uspela dokapitalizacija, ki jo načrtuje Sava, in bo uspelo tudi načrtovano refinanciranje dolgov, potem obstaja upanje, da jim resorta Salinera morda ne bi bilo treba prodati. Seveda bodo morali pred končno odločitvijo ugotoviti, s kakšnimi obremenitvami bo podjetje lahko še naprej uspešno poslovalo, saj načrtuje v naslednjih letih še prenovo hotela Histrion, bazenov, Vil Park in kongresne dvorane. Novih naložb se uprava Hotelov Bernardin (predsednik Rajko Rešek in član Dušan Mandič) želi lotiti šele po finančlni sanaciji podjetja. Poleg Salinere premorejo Hoteli Bernardin še avtokamp Lucija (za 1100 gostov) in apartmajsko stavbo Villa Piranesi, ki pa nista na prodaj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine