Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Grawe izstopil iz igre za Adriatic Slovenico

Le še dva kupca za tretjo največjo zavarovalnico pri nas. Favorit naj bi bil neuradno italijanski Generali.
Zavarovalnica Grawe FOTO: Tadej Regent/Delo
Zavarovalnica Grawe FOTO: Tadej Regent/Delo
Suzana Kos
7. 5. 2018 | 10:36
7. 5. 2018 | 13:45
3:49
Italijanski Generali in avstrijski Vienna Insurance Group sta zainteresirana za nakup zavarovalnice Adriatic Slovenica (AS). Postopek oddaje zavezujočih ponudb še poteka, odločitev o prodaji pa naj bi bila znana do poletja. Grawe se je po naših neuradnih informacijah iz postopka umaknil. 

Pričakovana cena znaša okoli 150 milijonov evrov. Ena od neznank, ki lahko najbolj vpliva na višino ponudbe zainteresiranih investitorjev, s tem pa tudi na končno odločitev, ali bo Adriatic Slovenica tokrat dejansko prodan, je vprašanje usode dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ni jasno, kakšno bo stališče nove vlade do tega vprašanja. Adriatic Slovenici pa prav to zavarovanje predstavlja pomemben, okoli tretjinski delež prihodkov. Zaradi tega tveganja bi se lahko kupnina spremenila za okoli 30 milijonov evrov. Odločitev prodajalcev, ali bodo sprejeli ponudbo katerega od zainteresiranih kupcev, naj bi bila po neuradnih informacijah znana do poletja. Če bo Adriatic Slovenica končal v tujih rokah, je pričakovati, da bodo poskušali agresivno povečati njegov tržni delež.

 

Kako je lani poslovala Adriatic Slovenica


Skupne kosmate premije Adriatic Slovenice so se lani povzpele za 1,7 odstotka in dosegle 304 milijone evrov. Največ je pobral premoženjskih zavarovanj, in sicer 140 milijonov evrov, kar je 1,4 odstotka več kot predlani. Najbolj so se povečale premije življenjskih in pokojninskih zavarovanj, ki jih je lani pobral 61 milijonov evrov, kar je 2,8 odstotka več kot predlani. Kot smo pisali, ima Adriatic Slovenica na področju dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj okoli 15-odstotni tržni delež. Lani je zavarovalnica pobrala 99 milijonov evrov kosmatih zavarovalnih premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Število zavarovancev je nekoliko upadlo, kot vzrok pa zavarovalnica navaja odpovedi zavarovanj zaradi podražitve premij. Pobrane premije zdravstvenih zavarovanj so se povečale za 1,3 odstotka (med temi premijami je okoli 97 odstotkov zavarovanj v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja). Iz pojasnil AS izhaja, da so lani ustvarili dobiček na vseh zavarovalnih področjih. Kot zanimivost dodajmo, da je AS lani začel tržiti dopolnilna zdravstvena zavarovanja tudi na Hrvaškem. Kljub rasti premij pa se je dobiček AS lani zmanjšal za 13 odstotkov in dosegel 10,6 milijona evrov. Vzrok so večji škodni dogodki v Sloveniji. Po predlogu družbe je bil skoraj ves lanski dobiček izplačan delničarjem, torej družbi KD Group, ki zdaj išče kupca za to svojo naložbo.

 

Kaj lahko prinese novi lastnik


Slovenski zavarovalniški trg obvladujejo štiri zavarovalnice, ob Zavarovalnici Triglav in Zavarovalnici Sava ter Adriatic Slovenici imajo skupaj z Vzajemno v rokah 78,2 odstotka zavarovalniškega trga. In kaj lahko na ta trg prinesejo tuji lastniki? Na kratek rok je mogoče agresivno povečanje tržnega deleža doseči le z dampinškimi cenami, pojasnjujejo sogovorniki, saj si to družbe z močnimi lastniki iz panoge lahko privoščijo. Drugih večjih sprememb, ki bi jih lahko nov lastnik Adriatic Slovenice prinesel slovenskemu zavarovalniškemu trgu, pa ni pričakovati. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine